Hlavní obsah

Nafta stojí v průměru už přes 49 korun a růst cen nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 Kč, litr nafty už je za více než 49 korun. Od minulé středy zdražil benzin o více než sedm korun, nafta o více než deset Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.

Článek

Ceny paliv rostou v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. V dalších sedmi dnech budou pohonné hmoty v ČR dále zdražovat, i když pomalejším tempem než v uplynulém týdnu.

"Cenové úrovně i tempo zdražování jsou tak enormní, že to neodpovídá aktuálnímu stavu na trzích s ropou, ani vývoji kursu koruny k dolaru. Zřejmě tedy dochází k tomu, že distributoři a čerpací stanice v ČR si neobjektivně navyšují marže, 'mastí si kapsu', pod vlivem momentální napjaté situace související s válkou na Ukrajině a jejími ekonomickými dopady, zejména v podobě růstu cen energií a obecné inflace," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Benzín by mohl podle něj za týden stát 50,50 koruny za litr, nafta zhruba 53 korun za litr.

Vláda si došlápne na marže u benzínu. Proti hříšníkům chce tvrdě zasáhnout

Ekonomika

Cena barelu ropy v korunách je podle Kovandy v podstatě stejná jako v polovině července 2014. Přitom tehdy byla průměrná cena nafty zhruba 36,40 koruny za litr, zatímco dnes je více než 49 korun za litr. Loni se navíc o korunu na litr snižovala spotřební daň z nafty.

"Zohledníme-li obecnou inflaci, pak 36,40 Kč roku 2014 odpovídá v roce 2022 zhruba 43 korunám. Něco ale vezme zpátky zmíněné snížení spotřební daně, takže jsme opět poblíž 42 korun. Ceny nafty u čerpacích stanic jsou tedy dnes stále o zhruba sedm korun na litr vyšší než v červenci 2014, a to po zohlednění ceny ropy, kursu koruny k dolaru, daní i obecné inflace," uvedl Kovanda.

Vláda zrušila přimíchávání biosložek do paliv i silniční daň

Ekonomika

Zdražování ještě zrychlilo v posledních dnech. Během úterý průměrná cena benzinu vzrostla o 1,70 koruny a cena dieselu o 2,15 koruny. Ve středu byl u benzinu nárůst o 1,43 Kč, u nafty o 1,56 Kč.

Nejlevněji nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu je tam v průměru za 45,82 Kč, litr nafty za 48,48 Kč. Naopak nejdražší benzin mají čerpací stanice v Praze, kde litr stojí průměrně 47,21 Kč. Nejdražší nafta se tankuje v Kraji Vysočina, a to v průměru za 49,38 Kč/l. Před rokem byl benzin v Česku o 16,79 koruny levnější, za naftu tehdy motoristé platili o 20,53 Kč méně.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 9. březnu

Reklama

Výběr článků

Načítám