Hlavní obsah

Nafta může už příští týden zdražit až o dvě koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nafta může motoristům brzy zdražit takřka o dvě koruny. Po schválení zákona Senátem legislativci počítají s tím, že změnu záhy podepíše prezident a urychleně bude zveřejněna ve Sbírce zákonů tak, aby novela platila od srpna, tedy už od úterý.

Foto: Envato

Ilustrační foto.

Článek

Cena nafty by tudíž už během příštího týdne mohla vzrůst o 1,80 koruny až na 34,50 Kč za litr. Aktuálně se podle společnosti CCS u čerpacích stanic prodává v průměru za 32,74 Kč, zatímco benzín stojí v průměru 37,52 Kč.

Prezident počítá s podpisem novely zákona o spotřební dani tak, aby mohla začít platit již od srpna
Markéta Řeháková, mluvčí Hradu

Nyní je na tahu prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS), po nich ministerstvo vnitra, jež musí novelu vyhlásit ve Sbírce zákonů. „Prezident počítá s podpisem novely zákona o spotřební dani tak, aby mohla začít platit již od srpna,“ potvrdila ve čtvrtek Právu mluvčí Hradu Markéta Řeháková.

A o to státu jde, protože s kaž­dým prodlením by přišel o spoustu peněz. Ministerstvo financí plánuje každý měsíc na vyšší dani vybrat navíc zhruba 800 milionů korun. Do konce roku by tak do rozpočtu mohly přitéct čtyři miliardy navíc.

Benzin a nafta v minulém týdnu dál zdražovaly

Ekonomika

„Předpokládám, že jak Kancelář Poslanecké sněmovny, která konečné znění návrhu zákona odesílá ministerstvu vnitra, tak ministerstvo jsou připraveny, aby se to stihlo a zákon byl účinný již od srpna,“ řekl ve čtvrtek ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vedoucí Kanceláře Sněmovny Martin Plíšek Právu potvrdil, že je připraven příkaz ministerstvu poslat obratem. „Očekáváme, že publikační příkaz vydáme v pátek odpoledne, tak,aby to mohlo ve Sbírce zákonů vyjít v pondělí,“ řekl Právu.

Rovněž ministerstvo je podle mluvčí Kláry Dlubalové na zveřejnění zákona do 31. července připraveno, protože aby zákon platil, bude nutné ho fyzicky vytisknout.

I po změně bude cena nižší než jinde

Vláda původně snížila spotřební daň z nafty i benzínu kvůli vysokým cenám způsobeným válkou na Ukrajině loni od června do konce září. Potom u nafty nižší daň prodloužila až do konce letošního roku. Podle vlády ale pro to už teď není důvod, neboť nafta je z nejlevnějších v Evropě.

Provozovatelé čerpacích stanic promítnou podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka zvýšenou spotřební daň do cen velice rychle, nejpozději do týdne.

Rusko zvažuje kvóty na vývoz ropných produktů, chce stabilizovat ceny benzinu

Ekonomika

I přes zdražení ale bude Česko z hlediska cen nafty patřit mezi levnější země. Levnější nafta bude z okolních států jen v Polsku, kde se bude prodávat zhruba o 70 haléřů za litr levněji. Na Slovensku bude o necelou korunu dražší, v Rakousku asi o tři koruny. V porovnání s Německem bude v Česku cena nafty levnější o 5,50 Kč za litr.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka ceny pohonných hmot v následujících týdnech porostou i vlivem zdražující ropy a slabší koruny.

„V posledních týdnech oslaboval kurz koruny vůči americkému dolaru a cena ropy na světových trzích rostla v důsledku pozitivních zpráv ohledně vývoje ekonomiky ve světě. Natural 95 za týden podražil o deset haléřů a nafta o 14 haléřů,“ řekl Právu Křeček.

Mezi růstem cen ropy a cenami u čerpacích stanic je podle něj zpoždění v řádu dvou až tří týdnů, a tak ceny benzínu i nafty v srpnu dále porostou.

Ceny pohonných hmot v Evropě (Kč/l)

zeměbenzínnafta
Česko37,52 32,74
Polsko34,94 33,83
Slovensko38,18 35,44
Rakousko38,16 37,44
Německo45,06 39,94
Itálie44,79 41,09
Maďarsko37,58 36,86
Zdroj: CCS k 26. 7., europa.eu k 24. 7.

Nafta by měla zdražit, Senát schválil zvýšení spotřební daně o 1,50 Kč

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám