Hlavní obsah

IEA: Růst poptávky po ropě zvolňuje, hlavně kvůli slabší spotřebě v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) snížila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok na 1,22 milionu barelů denně, což je proti loňskému růstu jen asi polovina. Agentura to ve čtvrtek uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu. Za zpomalením růstu poptávky je podle ní zejména slabší spotřeba v Číně. Dlouhodobý výhled agentury je v příkrém rozporu s výhledem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Foto: Angus Mordant, Reuters

Sklad ropy v Permské pánvi v USA.

Článek

Agentura zmiňuje také fakt, že státy mimo OPEC zvyšují produkci. Dosud IEA předpovídala, že letošní růst poptávky zvolní na 1,24 milionu barelů denně.

„Expanzivní fáze růstu globální poptávky po ropě, která nastala po pandemii, do značné míry skončila,“ uvedla agentura. Dodala, že letos pravděpodobně růst omezí i horší globální makroekonomické klima.

Severomořská ropa Brent, která je považována za hlavní ukazatel vývoje cen ropy na světových trzích, od začátku roku zdražila asi o šest procent a nyní se prodává zhruba za 81 dolarů za barel. Přispívá k tomu napětí v námořní dopravě, protože na obchodní lodě v Rudém moři od loňska útočí jemenští povstalci. Některá plavidla tak na cestách mezi Asií a Evropou raději volí bezpečnější, ale mnohem delší a hlavně dražší cestu kolem jižního cípu Afriky.

Americká ropná firma Diamondback převezme rivala Endeavor

Ekonomika

Ropa od začátku roku zdražila i kvůli tomu, že některé velké těžební země mimo kartel OPEC, například Spojené státy, v lednu měly výpadky v produkci. Většímu růstu cen zabránily obavy o poptávku, protože velké ekonomiky se nadále potýkají s dopady vysokých úrokových sazeb. Centrální banky zatím drží sazby vysoko, aby se ujistily, že vysoká inflace trvale ustoupí.

Agentura se sídlem v Paříži také předpověděla, že poptávka po ropě dosáhne vrcholu do roku 2030, kdy se svět přesune k čistší energii. Jinak to ale vidí OPEC, který očekává, že spotřeba ropy se bude v příštích dvaceti letech dál zvyšovat.

Na straně nabídky IEA výhled na letošní rok zvýšila a očekává růst o 1,7 milionu barelů denně. Dosud počítala s růstem nabídky o 1,5 milionu barelů za den. Agentura jako důvod uvádí vyšší nabídku od producentů mimo OPEC a od spojenců, kteří tvoří širší skupinu producentů označovanou OPEC+. Její součástí je i Rusko.

IEA nyní očekává, že nabídka ropy vzroste na rekordní úroveň 103,8 milionu barelů denně, téměř výhradně díky producentům mimo OPEC+, včetně Spojených států, Brazílie a Guyany. Vzhledem k silnému výhledu nabídky ze zemí mimo OPEC+ agentura očekává v prvním čtvrtletí mírný růst zásob ropy.

Ropný gigant ExxonMobil žaluje akcionáře usilující o ochranu klimatu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám