Hlavní obsah

Nafta by mohla zlevnit, a dokonce o 2,50 Kč

Praha

Sněmovní hospodářský výbor v úterý doporučil Sněmovně, aby v návrhu vládní daňové reformy schválila také snížení spotřební daně z nafty o 2,50 Kč na litr. Návrh předložil předseda výboru Milan Urban z opoziční ČSSD, a ačkoli má ve výboru většinu vládní koalice, výbor tento návrh podpořil.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Podpořili ho také poslanci z vládních stran ODS a VV. Jeho účelem je zlevnit naftu natolik, aby ji motoristé víc nakupovali v tuzemsku, a stát tak vybral víc na spotřební dani.

Urban připomněl, že podle studie Národohospodářské fakulty pražské VŠE by snížení daně vyneslo navíc pět až devět miliard korun, a to nejen na spotřební dani, ale i na dani z přidané hodnoty.

O návrhu na snížení spotřební daně však bude ještě rozhodovat Sněmovna při závěrečném schvalování daňové reformy. To by se mělo uskutečnit na současné schůzi Sněmovny.

Ministerstvo financí situaci ohledně výběru daně monitoruje a analyzuje, ale se snížením sazby daně nesouhlasí, protože by očekávaný účinek nepřineslo, řekl mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) na adresu těch koaličních poslanců, kteří návrh ve výboru podpořili, řekl, že je důležité, jak budou hlasovat na plénu.

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic za poslední týden zaznamenaly vzestup. Podle pondělní zprávy společnosti CCS stoupl Natural 95 o 16 haléřů na 34,85 Kč/l, nafta pak o 18 haléřů na 34,60 Kč/l.

Reklama

Výběr článků

Načítám