Hlavní obsah

Na východě Německa se šíří ptačí chřipka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu se v posledních týdnech šíří ptačí chřipka. Nové ohnisko našli tamní veterináři na farmě ve městě Schönberg v Meklenbursku-Předním Pomořansku na východě země. Kvůli nakažení virem H5N1 tam utratí kolem 6700 hus a kachen. Ve čtvrtek na to upozornila agentura Reuters s odvoláním na oznámení úřadů.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V posledních dnech mají veterináři v Německu napilno. Už 1. prosince museli kvůli nákaze ptačí chřipkou utratit na farmě v Braniborsku, tedy rovněž na východě Německa, 11,5 tisíce krůt.

Ohniska nákazy v poslední době ale evidují i další evropské země jako Francie, Nizozemsko, Belgie, Chorvatsko či Maďarsko, píše Reuters. Ve Francii v úterý změnili úroveň rizika ptačí chřipky z mírného na vysoké. Tamní drůbeží farmy tak drží ptáky ve vnitřních prostorech, aby zastavily šíření vysoce nakažlivého viru.

V Česku se poslední případy nákazy objevily v červenci. Státní veterinární správa (SVS) nicméně už koncem listopadu v tiskové zprávě varovala, že během podzimu se riziko nákazy kvůli migraci volně žijících stěhovavých ptáků zvyšuje.

„Nejefektivnějším opatřením proti možnému šíření nákazy je zamezení kontaktu volně žijících vodních ptáků s drůbeží, s krmivem a napájením. Zasíťované výběhy a krmení pod přístřeškem jsou účelnou prevencí před zavlečením nákazy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Kvůli nákaze ptačí chřipkou byly v posledních letech v Evropě utraceny stovky milionů ptáků. Nemoc se nejčastěji šíří na podzim a v zimě, a to zejména mezi volně žijícími ptáky.

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám