Hlavní obsah

Na světě je 2754 dolarových miliardářů

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální bohatství dolarových miliardářů se loni vyšplhalo na 9,2 biliónu dolarů (199 biliónů korun), což je zhruba polovina hrubého domácího produktu USA a bezmála padesátinásobek HDP České republiky.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Śéf Amazonu Jeff Bezos je podle společnosti Wealth-X nejbohatším člověkem planety

Článek

Loni se do klubu nejbohatších lidí planety připojilo rekordních 357 nováčků, což meziročně představuje skokový růst o téměř 15 procent. Na světě tak žije 2754 dolarových miliardářů.

Vyplývá to z údajů společnosti Wealth-X, založené před deseti lety v Londýně a New Yorku. Ta shromažďuje údaje o nejbohatších lidech. K prakticky stejným číslům dospěl i Forbes.

Neklidný rok, nesl ale zisky

„Bohatí těžili loni především z vynikajících výsledků kapitálových trhů a globální ekonomiky,“ stojí ve zprávě Wealth-X. Jejich bohatství loni vzrostlo o 1,8 biliónu dolarů, což je oproti roku 2016 čtyřiadvacetiprocentní nárůst. Pohádkově majetní se tak mílovými kroky vzdalují běžné populaci.

„Rok 2017 byl sice velmi neklidný, ale finanční, technologický a průmyslový sektor vygenerovaly obrovské zisky. V prudce se měnícím geopolitickém prostředí bude vliv této exkluzivní skupiny na globální ekonomiku dále sílit,“ prohlásil šéf Wealth-X Winston Chesterfield.

Pomohla daňová reforma v USA

Zpráva je značně kritická k prezidentovi Donaldu Trumpovi, který „dělá bombastická prohlášení, ale vládne chaoticky a soustředí se spíše na společenská témata, aby odvrátil pozornost od legislativních porážek a zklamání“. Právě díky Trumpově daňové reformě si nicméně bohatí v USA mohutně přilepšili, takže prvních deset miliardářů planety vlastní dohromady 660 miliard dolarů.

Nejbohatším člověkem planety je zakladatel on-line prodejny Amazon Jeff Bezos, který si loni připsal 34,2 miliardy dolarů a jehož jmění činí 133 miliard. V jediném měsíci dokonce skokově zbohatl o dvanáct miliard dolarů. Čtyřiapadesátiletý Bezos přitom založil svou firmu v roce 1994 v garáži. Dnes kromě Amazonu vlastní i vesmírnou společnost Blue Origin a v roce 2013 koupil za čtvrt miliardy dolarů deník The Washington Post.

Počty nejbohatších podle zemí
1.USA680 miliardářů
2.Čína338
3.Německo152
4.Indie104
5.Švýcarsko99
6.Rusko96
7.Hongkong93
8.Velká Británie90
9.Saúdská Arábie62
10.Spojené arabské emiráty62

Nejvíce miliardářů – 680 – žije ve Spojených státech, tedy 25 procent finanční elity, ačkoli jinak představují USA jen čtyři procenta světové populace. Meziročně tam přibylo jen deset procent miliardářů, zatímco v Číně klub zaznamenal ve stejném období 36procentní růst. Dnes má nejlidnatější země světa 338 miliardářů. Celkově tak počet asijských boháčů v součtu poprvé předběhl Severní Ameriku.

Bez překvapení: mají rádi golf

Na dalších místech jsou Německo, Indie, Švýcarsko, Rusko a Hongkong. Británii jako jediné z nejrozvinutějších zemí světa loni miliardářů ubylo a jejich počet se ustavil na devadesáti. Zpráva se netají tím, že příčinou jsou vedlejší dopady brexitu.

Podle dokumentu také loni vůbec poprvé bohatly rychleji ženy. Počet miliardářek narostl o 18 procent na 321, zatímco mužů přibylo jen 14 procent. Celkově ale miliardářky představují pouhých 11,7 procenta ze zmíněných 2754 lidí.

Metropolí miliardářů je New York (103), jen o deset méně jich má ale Hongkong, který podle analýz v dohledné době obsadí první místo. Třetím městem s největším podílem boháčů je San Francisco, čtvrtým Moskva a pátým Londýn.

Magazín Wealth-X se ale nesnaží jen nahlédnout do peněženek magnátů, ale zajímá se i o jejich koníčky. Zdaleka nejoblíbenějším sportem miliardářů je golf, čtvrtina exkluzivního klubu holduje létání a jen tři procenta mají rády country hudbu.

Na filantropii dávají miliardáři v průměru za život jen tři procenta svého bohatství, nejčastěji na vzdělávání (60 procent darů), na druhém místě na zdravotnictví (14 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám