Hlavní obsah

Na Slovensku zvyšují cenu dálničních známek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než deseti letech zdraží na Slovensku dálniční známky pro osobní automobily. Ve středu to schválila vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OlaNO).

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr dopravy Andrej Doležal (Jsme rodina).

Článek

Ceny všech typů dálničních známek půjdou od ledna 2023 nahoru asi o pětinu. Roční známky tak nově vyjdou na 60 eur (1457 korun), měsíční na 17 eur (413 korun) a desetidenní bude stát 12 eur (291 korun).

„Je třeba si uvědomit, že cena dálničních známek se naposledy zvyšovala v roce 2011, od té doby se zvýšily náklady na údržbu a opravu dálniční sítě a motoristé mají k dispozici dohromady 300 kilometrů nových dálnic a rychlostních silnic,“ uvedl ministr dopravy Andrej Doležal (Jsme rodina).

Výnos z prodeje by v příštím roce měl stoupnout o 20 milionů eur (486 milionů korun) na zhruba 122 milionů eur (2,96 miliardy korun). Podle ministerstva dopravy vyšší příjem z prodeje dálničních známek pomůže Národní dálniční společnosti zvýšit investice do oprav a údržby silniční infrastruktury.

Dálniční známky zatím zdražovat nebudou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám