Hlavní obsah

Na Slovensku schválili konsolidační balíček za téměř 37 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský parlament v úterý schválil konsolidační balíček, který má zvýšit příjmy státu o 1,5 miliardy eur (36,8 miliardy korun). V rámci balíčku se zvyšují některé daně, zdravotní odvody, správní a soudní poplatky, ale především se zavádí zvláštní bankovní daň. Pro zmíněný balíček hlasovali jen vládní poslanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Fico po jednání s premiérem Petrem Fialou 24. listopadu (ilustrační foto)

Článek

Pro zákon hlasovalo 78 ze 135 přítomných poslanců, 49 bylo proti a osm se zdrželo, napsal server teraz.sk.

Konsolidační balíček oslabí také druhý důchodový pilíř na úkor státního penzijního systému. Zvýšené příjmy státu by však měly zabezpečit vyplacení plnohodnotného třináctého důchodu už v roce 2024.

Banky budou platit třicetiprocentní zvláštní daň ze zisku. Stát by měl na této dani získat 335,6 milionu eur (8,2 miliardy korun). Sazba zvláštní bankovní daně bude každým rokem klesat o pět procent až na úroveň 15 procent v roce 2027. Mimořádnou daň ze zisku zaplatí v roce 2024 také bratislavská rafinerie Slovnaft. Kuřáky zasáhne vyšší zdanění cigaret a Slováci si připlatí také za lihoviny.

Prvního září slaví Slovensko státní svátek Den ústavy. Od příštího roku bude tento den i nadále státním svátkem, ale bude pracovním dnem. Podobně je to na Slovensku i 28. října, kdy je výročí vzniku Československa státním svátkem, ale není dnem pracovního klidu.

Téměř polovině Slováků se nelíbí kroky Ficovy vlády

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám