Hlavní obsah

Na Slovensku jsou ještě v oběhu koruny v hodnotě 193,5 miliónu eur

Zhruba šest měsíců po zavedení nové měny na Slovensku zůstaly v oběhu koruny v hodnotě 193,52 milionu eur (5,83 miliardy Sk, 5,02 miliardy Kč), což je méně než desetina objemu z konce loňského roku. Informovala o tom mluvčí slovenské centrální banky (NBS) Jana Kováčová. Slováci si ponechali hlavně neplatné bankovky s nominální hodnotou 20 Sk a mince v hodnotě 50 haléřů a jedna koruna.

Článek

Slováci mají již jen dva dny na to, aby si v komerčních bankách vyměnili slovenské mince za eura. Peněžní ústavy od 1. července budou měnit jen slovenské papírové bankovky. Peníze ale stále bude přijímat NBS. Papírové bankovky budou peněžní ústavy měnit do konce roku 2013, NBS bez časového omezení.

"Hlavně drobné mince zůstávají zapomenuté na různých místech, hozené do fontán a lidé si je nechávají jako památku," uvedla Kováčová. Zkušenosti zemí, které zavedly euro v minulých letech, jsou stejné - do centrální banky se nevrátilo původní množství bývalé domácí měny, dodala Kováčová.

Začátkem předposledního červnového týdne bylo v oběhu více než 22,5 miliónu kusů slovenských bankovek, což je téměř pětina v porovnání s koncem roku 2008. Mincí zůstala zhruba třetina (téměř 406,6 miliónu kusů).

Změna měny proběhla bez větších problémů

Slováci měnili koruny za eura od ledna konverzním kurzem 30,1260 SKK/EUR. Změny se uskutečnily bez výraznějších problémů. V obchodech lidem mají k lepší orientaci až do konce roku pomáhat dvojité cenovky, ve kterých jsou ceny v eurech i korunách.

Zavedení společné měny přispělo jen nepatrně k růstu cen. Nenaplnily se tak obavy z případného zdražování po změně platidla. Zvyšování cen navíc tlumila hospodářská krize. V květnu inflace zpomalila na historické minimum 1,1 procenta.

NBS již před časem uvedla, že vliv přechodu na euro na inflaci byl srovnatelný s vlivem přechodu na euro v dalších zemích. Zavedení nové měny k celkové harmonizované inflaci přispělo méně než 0,2 procentními body.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám