Hlavní obsah

Na Slovensku je nejdráž za posledních devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zboží a služby na Slovensku letos v červenci v meziročním srovnání zdražily nejvíce od konce roku 2012. Míra inflace zrychlila tempo šestý měsíc v řadě, a to na 3,3 procenta z 2,9 procenta v červnu. Informoval o tom v pátek slovenský statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inflaci na Slovensku podpořily kromě jiného vyšší ceny v kategorii doprava, a to i kvůli zdražení pohonných hmot. Stouply také ceny potravin, stavebních materiálů a po předchozím zvýšení spotřební daně rovněž ceny tabákových výrobků.

V Česku spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply nejvíce za rok. Inflace dosáhla 3,4 procenta a proti červnu zrychlila o 0,6 procentního bodu.

Zahraniční obchod Slovenska přesáhl úroveň před koronavirovou krizí

Ekonomika

V průměru od začátku ledna do konce července se spotřebitelské ceny na Slovensku zvýšily o 1,9 procenta. Slovenské ministerstvo financí ve své červnové prognóze zvýšilo výhled letošní inflace na 1,5 procenta. Loni ceny zboží a služeb na Slovensku stouply o 1,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám