Hlavní obsah

Na Pražském okruhu už platí rychlost 130 km/h

Právo, Petr Janiš
Praha

Na nové části Pražského okruhu zhasly v pondělí odpoledne informační cedule liniového řízení dopravy. Neznamená to, že by nefungovaly, jejich ovládání přechází z ručního na automatický provoz. Zároveň to znamená, že zde lze jet vyšší rychlostí, a to až 130 km/h. Dosud cedule omezovaly rychlost na 100 km/hod.

Článek

K závěru dospěla po víkendovém testování liniového řízení dopravy na okruhu, na D1 a na D5 komise odborníků. „Když na informačních tabulích zhasne stovka, bude platit rychlost 130 km/h, v tunelech zůstane omezení na km/h,“ řekla Právu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. V tunelech bude omezení rychlosti na 80km/hod.

Původně se podle ní počítalo s přechodem z ručního na automaticky ovládané cedule v listopadu, víkendové zkoušky dopadly ale nadmíru dobře. Zkoumalo se, zda všechny tabule, pokud je řídí počítač, správně zareagují na šestnáct typů událostí. Zvládly signalizovat kolony, náledí, mlhu zvíře na silnici i auto v protisměru a snížily rychlost. To vše za provozu, přičemž řidiči na výstrahy zareagovali. Nyní se cedule napojí na systém Národního dopravně informačního centra se sídlem v Ostravě.

Jihozápadní část okruhu byla otevřena 20. září. Spojuje brněnskou D1 a plzeňskou D5. Kamióny po něm musí hlavní město objíždět a už nesmí na část Jižní spojky. Stavba vyšla na 18,3 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám