Hlavní obsah

Na Pardubicku se našel poklad století, nálezce dostane až dva milióny

– Pardubice
Právo, Zdeněk Seiner

Čtyři sta stříbrných českých denárů z 10. století a další tři stovky jejich zlomků obsahoval hliněný hrnec náhodně nalezený v listopadu loňského roku na Pardubicku. Historici medievalisté, numizmatici i archeologové třeští nadšením a hovoří o pokladu století. Náhodný nálezce se může těšit na miliónovou odměnu.

Foto: Archiv VČM

Stříbrné denáry z doby vlády knížete Boleslava Pobožného byly jedním z nejhodnotnějších evropských platidel.

Článek

„Změní se náš pohled na české mincovnictví desátého století, ale především čekám velký ohlas celoevropské odborné veřejnosti, už se nám hlásí badatelé ze Skandinávie a dalších evropských zemí. České stříbro bylo v té době jedním z významných exportních artiklů silného přemyslovského státu a takový nález prostě nemá srovnání,“ řekl Právu historik a dnes nejrespektovanější český numizmatik Petr Vorel.

„Takové peníze a v takovém množství nesloužily jako platidlo, ale byly především tím exportním artiklem a sloužily k platbám na úrovních knížecích dvorů. To stříbro má mimořádnou kvalitu,“ dodal Vorel. Odborníci oceňují vysokou úroveň ražby.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Denár z konce 10. století představuje hejtmanovi Netolickému numizmatik Vorel (vlevo).

Příběh tohoto pokladu, který zůstal na jednom místě přes tisíc let, nebude zřejmě nikdy dešifrován. To, že čekal na jednom místě na svého nálezce až do listopadu 2015, potvrdila nepřímo i archeoložka Kristýna Bulvová. Podle ní i střepy hrnce, ve kterém byly stovky stříbrných denárů uloženy, pocházely z doby, kdy byly tyto mince raženy.

Foto: Archiv VČM

Stříbrný denár

Vedení muzea jednoznačně odmítá prozradit nejen to, kde byl poklad nalezen, ale nechce prozradit ani nic o totožnosti nálezce, ze kterého se právě stává milionář. „Takový poklad ocenit nejde. To je, jako bych chtěl ocenit svatováclavskou korunu. Hodnota je nevyčíslitelná.

Po dohodě s nálezcem jsme připraveni poskytnout mu dva milióny korun jako nálezné,“ prozradil Právu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Jak se poklad našel, zůstane tajemstvím

Odborníci dokonce nechtějí ani prozradit, jak byl poklad nesmírné hodnoty nalezen a proč na něj nikdo nenarazil dřív. Odmítli jen, že by byl vykopán při stavebních pracích, k jeho nalezení nepomohl ani archeologický výzkum, nálezcem nebyl ani hledač pokladů s detektorem.

„Byl nalezen zcela náhodně na volném prostranství,“ řekl jen ředitel muzea Libánek a vrtěním hlavy odráží všechny žádosti o upřesnění.

Související téma:

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pardubice

Nalezený poklad přechází do majetku Východočeského muzea v Pardubicích. „Počítáme s velkou pozorností odborné veřejností nejen u nás, ale i v zahraničí. Jsme připraveni představit poklad veřejnosti v nové expozici přibližně v září, teď už se pracuje na přípravě a vydání katalogu,“ dodal ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám