Hlavní obsah

Na druhou největší ruskou burzu věřitel podal návrh na konkurz, uvádí ruský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na druhou největší ruskou burzu SPB (Saint-Petersburg Exchange), na které se obchoduje především se zahraničními akciemi, někdo podal návrh na konkurz, uvedl ruský server Kommersant s odvoláním na spis moskevského arbitrážního soudu. Zástupci SPB jakékoliv informace o bankrotu popírají.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ve spisu arbitrážního soudu se uvádí, že žalobce (uveden pouze jako věřitel) podal návrh na vyhlášení konkurzu SPB v pátek 24. listopadu. Konkrétní jméno věřitele nebo věřitelů ani výše jejich nároků však spis neuvádí. Věc dosud nebyla přijata k řízení, píše Kommersant.

Agentura Reuters uvádí, že zpráva o možném bankrotu poslala akcie burzy kótované na hlavní burze v Moskvě v jednu chvíli o více než 30 procent dolů na rekordní minimum. Akcie později ztrátu částečně umazaly poté, co její zástupci v pondělí zprávu o bankrotu dementovali.

„SPB Exchange nepodala dokumenty k bankrotu. SPB Exchange má stabilní finanční pozici a neexistují žádné známky bankrotu,“ uvedla SPB v tiskové zprávě.

Jevgenij Kogan, profesor na ruské vysoké škole ekonomické, Reuters sdělil, že je znepokojující, že SPB neposkytla úplné vysvětlení soudních podání. „Je docela možné, že se jedná o technickou chybu, ale stále je velmi důležité a nutné počkat na pevná a jasná prohlášení o tom, co se děje,“ řekl.

SPB se začátkem listopadu stala terčem sankcí ze strany amerického ministerstva financí, kvůli čemuž došlo k pozastavení obchodování se zahraničními cennými papíry. Od té doby se na burze může obchodovat jen s některými domácími tituly nebo akciemi samotné burzy.

Ruští oligarchové pod sankcemi skrytě přesouvali miliardy přes Kypr

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám