Hlavní obsah

Na dopravě kvůli registru padaly hlavy, končí náměstek Toman

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes přetrvávající problémy s novým centrálním registrem vozidel (CRV), který je pomalý a obsahuje řadu chybných údajů, nehodlá ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) odstoupit. Ministr v pátek oznámil, že skončí jeho náměstek Ivo Toman (ODS) a dva ředitelé odborů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Článek

Ministr to oznámil v pátek v podvečer na mimořádné tiskové konferenci, kterou kvůli registru svolal.

„Ministr Dobeš už dříve ujistil, že pokud audit prokáže pochybení konkrétních jednotlivců, budou vůči nim vyvozeny personální závěry. To ale bude skutečně možné až po skončení auditu,“ odpověděl na dotaz Práva, zda jsou některé postihy na spadnutí, už v pátek dopoledne mluvčí ministerstva dopravy (MD) Martin Novák.

Smlouva má vážné nedostatky

Právo má k dispozici předběžné výsledky prověrky, kterou v srpnu provedla skupina zaměstnanců odboru auditu, kontroly a dozoru MD, se kterými seznámila Dobeše.

Z této prověrky mimo jiné vyplynulo, že smlouva o zajištění podpory provozu centrálního registru vozidel, kterou letos 26. června ministerstvo dopravy uzavřelo s firmou ATS Telcom Praha, má vážné nedostatky. Negarantuje dokonce ani plynulý provoz registru. Navíc tím, že MD 9. července převzalo bez výhrad centrální registr od dodavatele, přišlo zřejmě o možnost udělovat dodavateli sankce.

Tuto pro stát evidentně nevýhodnou smlouvu podepsal za ministerstvo dopravy náměstek ministra Miroslav Drobný, a za ATS Telcom Praha její generální ředitel Miroslav Filip.

Uvažuji o tom, že na zajištění provozu centrálního registru po 31. březnu 2013 vyhlásíme výběrové řízení
ministr dopravy Pavel Dobeš

„Na ministerstvu přitom kolují zvěsti, že problémy registru mají odnést nižší úředníci, ale Drobný by měl na svém postu zůstat. To by bylo opravdu skandální,“ řekl Právu před oznámením personálních opatření dobře informovaný zdroj.

Smlouva uzavřena jen do 31. března

Ve smlouvě podepsané Drobným se firma ATS Telcom zavázala poskytovat technickou a uživatelskou podporu nového centrálního registru, převodu dat ze starého registru, provozovat nonstop informační linku a doplnit aplikační programové vybavení CRV. Celkem za to má ATS od ministerstva dopravy dostat 32 428 800 korun (včetně DPH).

Potíž je ale v tom, že povinnost provozovat informační linku a převádět data byla pro ATS Telcom smluvně stanovena jenom na období od 9. července do 30. září. Celá smlouva má pak platnost pouze do 31. března 2013.

„Uvažuji o tom, že na zajištění provozu centrálního registru po tomto datu vyhlásíme výběrové řízení,“ řekl Právu Dobeš.

Otázkou ovšem je, jestli vůbec lze do března příštího roku výběrové řízení zdárně dokončit. Pravděpodobnější tedy je, že Dobeš bude muset další provoz registru řešit dodatky ke smlouvě s ATS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám