Hlavní obsah

Na dluhovou brzdu narazíme o dva až tři roky později, než se čekalo

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika by při aktuálním vývoji ekonomiky a plánech ministerstva financí ohledně konsolidace veřejných financí dosáhla tzv. dluhové brzdy později než v roce 2024, a to zhruba o dva až tři roky. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí, kterou ve čtvrtek zveřejnila Národní rozpočtová rada (NRR).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Článek

Rada v červnové zprávě upozorňovala, že dosažení dluhové brzdy ve výši 55 procent hrubého domácího produktu (HDP) hrozí v roce 2024. Po jejím překonání musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů.

„Mírné zlepšení očekávaných strukturálních sald, jakož i zvýšení hodnoty nominálního HDP oddaluje možný rok kolize ukazatele dluhové kvóty s institutem dluhové brzdy,” uvedla rada.

Státní dluh lze zaplatit i růstem ekonomiky. Pro Česko už je ale pozdě

Ekonomika
Dluhová brzda
Stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovena je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu.

Ještě podle únorových výpočtů Národní rozpočtové rady mělo Česko kvůli vývoji veřejného dluhu na dluhovou brzdu narazit již v roce 2024.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám