Hlavní obsah

Na Dlouhé stráně půjde investice 400 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách cca 407 milionů korun, téměř čtyřikrát více než loni. Ještě o něco vyšší investice plánuje na příští rok. Souvisí to s postupnou obnovou důležitých částí turbosoustrojí, které po 30 letech provozu elektrárny pomalu dosluhují. Informoval o tom v pátek šéf elektrárny Ludvík Štrobl.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráněVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Cílem modernizace je podle něj zajistit i do budoucna spolehlivý provoz elektrárny, která je pro českou energetiku stále významnější. Kromě vykrývání ranních a večerních energetických špiček se nyní Dlouhé stráně stále častěji využívají jako stimulátor energie sloužící k zajištění rovnováhy v přenosové soustavě v souvislosti s rostoucí výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů.

„Pravidelně investujeme do zvýšení spolehlivosti provozu a bezpečnosti elektrárny. Letos a příští rok půjde o důležitou modernizaci zařízení obou soustrojí. Po roce 2030 nás pak čekají další a ještě významnější investice. Ta se dotkne mj. i nádrží,“ vysvětlil ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Foto: Petr Marek, Novinky

Dolní nádrž

Hlavní letošní investice se soustředí na turbosoustrojí TG2. V plánu je například výměna staronového vinutí a vystředění celého soustrojí, modernizace hardwaru řídicího systému, buzení, oprava hydromotorů a nové vnitřní nátěry přivaděčů vody z horní nádrže do turbíny. Počítá se také s mnoha drobnějšími pracemi, například opravou mostů na silnici vedoucí k horní nádrži, důležitá bude také instalace stacionárního jeřábu u dolní nádrže, který zajistí vyšší bezpečnost.

Foto: Petr Marek, Novinky

Turbogenerátor TG2

„Budeme opravovat velkou část soustrojí, což znamená, že musíme stator i rotor vytáhnout na speciálně vyztužená místa v turbínové kaverně. Technicky náročná bude také oprava hřídele, která se bude provádět na soustruhu až v Plzni,“ popsal Štrobl. Hřídel rozloženou na dvě části, z nichž jedna váží 28 a druhá skoro 33 tun, převezou do Plzně speciálně upravené tahače.

Foto: Petr Marek, Novinky

Část transformátoru statoru turbogenerátoru TG2

Práce, které začaly na počátku dubna, potrvají až do ledna 2025 a budou se na nich podílet desítky pracovníků několika českých firem. Od 19. srpna do 20. září letošního roku, kdy bude odstaveno také turbosoustrojí TG1, si vyžádají i kompletní odstávku elektřiny.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. Její stále větší význam spočívá ve stabilizaci soustavy, v níž stále roste podíl obnovitelných zdrojů energie.

Elektrárnu Dlouhé stráně navštívil historicky rekordní počet lidí

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám