Hlavní obsah

Musk už není nejbohatší člověk světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Elon Musk už není nejbohatším člověkem světa. Z první příčky pomyslného žebříčku ho srazil francouzský podnikatel Bernard Arnault, šéf koncernu LVMH, do něhož patří značky jako výrobci koženého zboží Louis Vuitton, šampaňského vína Moët & Chandon a koňaku Hennessy.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Elon Musk

Článek

Agentura Bloomberg podotýká, že je to poprvé, co prvenství patří Evropanovi. Arnaultovi z holdingu Groupe Arnault patří 47,5 procenta akcií (64 % hlasů).

Arnaultův majetek agentura Bloomberg aktuálně odhaduje na 171 miliard dolarů (3,9 bilionu Kč), zatímco Muskův majetek má odhadovanou hodnotu 164 miliard USD (téměř 3,5 bilionu Kč). Bloomberg svůj index miliardářů aktualizuje denně.

Třiasedmdesátiletý Arnault na pozici nejbohatšího člověka planety jedenapadesátiletého Muska letos už krátce vystřídal, teď je ale rozdíl ve výši jejich majetku výraznější.

Foto: Walsh Susan, ČTK

Bernard Arnault se svou manželkou Helene Mercierovou-Arnaultovou

Musk v současné době vlastní 14,11 procenta akcií Tesly s tržní hodnotou 530 miliard dolarů a také přes 40 procent akcií SpaceX. K tomuto majetku se potom přidává další ve výši 125 miliard dolarů. Muskovo jmění kleslo částečně kvůli nákupu Twitteru za 44 miliard dolarů a také propadu ceny akcií automobilky Tesla.

Arnault je vystudovaný inženýr. Od roku 1991 je podruhé ženatý, jeho manželkou je Hélène Mercierová. Spolu mají tři děti – Alexandra, Frédérica a Jean. Arnault je milovníkem současného umění, které sbírá. Je přítelem Nicolase Sarkozyho, byl svědkem na jeho svatbě s druhou manželkou Cécilií.

Musk zchudl o 2,4 bilionu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám