Hlavní obsah

Mora-Top bude v Uničově investovat půl miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UNIČOV

Půl miliardy korun bude do roku 2010 investovat v Uničově na Olomoucku společnost Mora Top z nedalekého Šternberka, která je předním českým výrobcem topné a vodoohřevné techniky. Mora-Top již letos v květnu zahájí v uničovské průmyslové zóně stavbu první části nové továrny na výrobu topné techniky, která postupně zaměstná dvě stovky lidí.

Foto: Otto Kočí

Mistrovství světa ve stepu se účastnilo 18 států z celého světa.

Článek

"První etapa investičního záměru, během které bude v Uničově postavena nová administrativní budova a montážní hala, si vyžádá 150 miliónů korun a dokončena bude v závěru letošního roku. V roce 2006 plánujeme rozšíření montážního závodu o výrobu klíčových komponentů a do roku 2010 chceme v Uničově postavit novou lisovnu a lakovnu. Celkové investice se budou pohybovat kolem 500 miliónů korun," řekl dnes novinářům Petr Pečinka ze společnosti Mora Top.

Dodal, že z 60 procent bude společnost plánovanou investici financovat z vlastních zdrojů. "Na zbývající část nákladů máme již nabídky několika tuzemských finančních skupin a bank, které nyní vyhodnocujeme," uvedl Pečinka.

Do loňského podzimu byla Mora-Top stoprocentní dceřinou firmou akciové společnosti Mora Moravia. V závěru loňského roku stoprocentní podíl ve společnosti Mora-Top koupil podnikatel Michail Kosovský. Prodej byl součástí restrukturalizace podniku Mora Moravia, který chce soustředit síly pouze na výrobu varné techniky.

Uničovské radnici se i díky společnosti Mora-Top podařilo zaplnit takzvanou velkou průmyslovou zónu, jejíž vybudování stálo 72,3 miliónu korun. "Před pěti lety se nám to zdálo takřka nemožné. Během posledních let jsme jednali s pěti desítkami potenciálních investorů a jsme rádi, že průmyslová zóna je nyní plná," uvedl uničovský místostarosta Dalibor Horák.

Na okraji Uničova několik let vyrábí gumárenské směsi pro automobilový průmysl továrna belgické společnosti Thona, v jejímž sousedství později vyrostl podnik na výrobu kompresorů americké firmy Ingersoll-Rand.

Nové pracovní příležitosti do města přinesla i německá společnost Miele, která loni v průmyslové zóně postavila továrnu na výrobu automatických praček. Posledním investorem je česká firma Vario Vila, která chce do konce srpna postavit v Uničově závod na výrobu a montáž dřevěných rodinných domů. Do roku 2006 by mělo v uničovské průmyslové zóně vzniknout celkem 600 až 700 nových pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám