Hlavní obsah

Modely Christian Dior a Gucci nebudou předvádět „příliš hubené” modelky

Novinky, tov

Přední světové módní firmy LVMH a Kering, kterým patří značky jako Christian Dior nebo Gucci, přestanou při přehlídkách využívat nezdravě štíhlé modelky. Reagují tak na kritiku, že požadavky módního byznysu ohrožují zdraví modelek, informoval server BBC.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Článek

Na přehlídkách budou předvádět jen modelky, které mají konfekční velikost větší než 32 podle francouzského číslování. V Česku to odpovídá velikosti 30. Modelky mladší 16 let nebudou moci předvádět oblečení pro dospělé.

Šéf společnosti Kering, francouzský miliardář Francois-Henri Pinault prohlásil, že tímto krokem chce „inspirovat celý módní průmysl“ a „výrazně zlepšit pracovní podmínky modelek“.

Rozhodnutí předcházela kauza, kdy v květnu dánská modelka Ulrikke Hoyerová obvinila LVMH, že ji firma při předvádění modelů nutila před přehlídkami hladovět.

V květnu také začal ve Francii platit zákon, který zakazuje, aby módu předváděly příliš hubené modelky. V případě pochybností musí prokázat lékařské osvědčení, že jsou zdravé. Firmám hrozí za porušování zákona pokuta až 75 tisíc eur (téměř dva milióny korun) a manažerům až půl roku vězení, připomíná BBC.

Aktuální rozhodnutí uvedených firem se ale vztahuje i na přehlídky v jiných částech světa.

Módní průmysl čelí už mnoho let kritice, že extrémně štíhlé modelky vytváří nezdravý a nerealistický ideál například pro dospívající. Návrháři naopak argumentovali, že oblečení na vysokých a štíhlých modelkách prostě lépe vypadá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám