Hlavní obsah

Zájem moc není, přesto bude za 11 let polovina prodaných aut elektrických, myslí si agentura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles zájmu o elektromobily, který hlásí někteří výrobci, je jen dočasný výkyv a prodeje začnou opět růst. Vyplývá to z nové zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Podle ní by se letos mělo celosvětově prodat 17 milionů kusů aut na elektrický pohon. To je o pětinu více než loni. Další růst má podpořit i aktuální zlevňování.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Tesla kvůli slabší poptávce snížila ceny. Nová studie ale počítá s dalším růstem zájmu o elektromobily

Článek

„Z našich údajů je zřejmé, že elektromobily se stále prosazují, i když na některých trzích je to vidět více než na jiných,“ uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol. „Zdá se, že globální revoluce v oblasti elektromobilů se spíše než na útlum připravuje na novou fázi růstu,“ dodává.

Agentura předpokládá, že do roku 2035 by mělo mít každé druhé prodané auto elektrický pohon. V současnosti je to asi jedno z pěti.

Elektromobily by mohly v Norsku do roku 2026 vytlačit z vrcholu diesely

AutoMoto

Data ukazují, že prodeje elektromobilů stouply v letošním prvním čtvrtletí meziročně o čtvrtinu. Aktuálně ale někteří výrobci projevují obavy z dalšího vývoje a upozorňují naopak na pokles poptávky. Například Tesla kvůli tomu oznámila zlevňování svých modelů. Zájem není ani o elektroauta Volkswagenu a propad hlásí také čínský výrobce BYD.

V Česku se v prvním kvartále prodalo 1307 elektromobilů, což je meziročně o 1,2 procenta méně. Do statistik se mohlo projevit čekání na dotace, které v půlce března spustil stát. Podle dat Národní rozvojové banky z minulého týdne se o dotaci přihlásilo takřka 800 zájemců. Celkem by stát chtěl podpořit nákup minimálně 4055 vozidel.

Zpráva IEA uvádí dva hlavní nástroje, které mohou pomoci k dalšímu rozvoji elektromobility. Jedním je budování nových dobíjecích stanic, druhým postupné zlevňování vozidel.

„Očekává se, že sílící konkurence na trhu a zdokonalující se technologie baterií povedou v příštích letech ke snížení cen elektromobilů,“ konstatovala agentura. Počet dobíjecích stanic by pak se měl do konce desetiletí dostat na 15 milionů, což je čtyřikrát více než nyní. Do roku 2035 je pak nutné jej podle agentury ve srovnání s dneškem zvýšit na šestinásobek.

Bentley odkládá svůj první elektromobil

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám