Hlavní obsah

MND ovládne zásobník plynu v Dambořicích, dosud měl polovinu Gazprom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský plynárenský obr Gazprom definitivně přijde o skladovací kapacitu v podzemním zásobníku zemního plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Antimonopolní úřad v pondělí povolil společnosti MND podnikatele Karla Komárka zvýšit podíl ve firmě Moravia Gas Storage, která zásobník provozuje, na 97,37 procenta.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

Gazprom dosud držel ve firmě polovinu akcií.

Moravské naftové doly (MND) na konci října informovaly, že upsaly nové akcie v nominální hodnotě 36 milionů korun, což zároveň zvýšilo základní kapitál Moravia Gas Storage na 38 milionů.

Zásobník plynu Dambořice byl vybudován přeměnou vytěženého ložiska ropy, na němž se těžilo od roku 1986. Projekt se začal připravovat od roku 2008, Moravia Gas Storage vznikla v roce 2013 jako společný podnik firem Gazprom Export a MND. Stavební práce na zásobníku začaly v květnu 2014, zprovozněn byl v červenci 2016.

Gazprom měl kapacitu pronajatou na základě smlouvy od roku 2013 na 15 let, Rusové zásobník ale loni po začátku války na Ukrajině téměř přestali plnit. Nyní využívají kapacity zásobníku jiní dodavatelé plynu z EU a podle MND je zásobník na začátku topné sezony téměř plný. Jeho kapacita je 448 milionů metrů krychlových, tedy asi 12 procent skladovacích kapacit plynu v České republice.

Rusko chce severní mořskou trasou zvýšit prodej LNG a obchod s Čínou

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám