Hlavní obsah

MMF varoval Evropu a Asii před finančními riziky. Doporučuje pomoci bankám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu varoval před rostoucími riziky pro stabilitu finančního sektoru. Konkrétně upozornil na střednědobá nebezpečí týkající se Evropy, Japonska a Číny. Fond doporučuje pomoci bankám s problematickými úvěry.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

MMF upozornil i na problémy japonských bank, které trápí slabé hospodářství země a nízké úrokové sazby.

Článek

Podle MMF jsou sice banky v některých ohledech silnější než před finanční krizí, na druhé straně jsou ohroženy nízkými zisky. Fond varuje před snižováním kapitálu bank, což by podle něj mohl ohrozit schopnost finančního sektoru podporovat růst.

Dále doporučuje, aby se bankám usnadnilo řešení problémových úvěrů. Státy by také měly reformami podporovat ekonomický růst. Bankám samotným pak MMF radí zaměřit se na příliš vysoké náklady, píše BBC.

Problémy v eurozóně, Japonsku a Číně

Zpráva MMF přichází v době, kdy se trhy obávají o zdraví Deutsche Bank. Největší německá banka od září bojuje s krizí důvěry. Americké ministerstvo spravedlnosti minulý měsíc oznámilo, že kvůli údajně nekalým praktikám na trhu hypotečních cenných papírů před finanční krizí bude požadovat po bance 14 miliard dolarů (337,4 miliardy Kč). Taková částka je značnou zátěží pro kapitál banky.

Některé banky v eurozóně jsou zatíženy problematickými úvěry, které klienti nesplácí a banky se s úvěry nejsou s to vypořádat, varoval fond. Konkrétně označil italské a portugalské banky, které čelí vážným problémům, pokud jde o zisky a objem kapitálu.

MMF upozornil i na problémy japonských bank, které jsou v důsledku slabých hospodářských výsledků Japonska a velice nízkých úrokových sazeb nuceny hledat příležitosti v jiných zemích. V Číně se pak fond obává problémů, které může způsobit takzvané stínové bankovnictví. Čili poskytování bankovních služeb, jako jsou úvěry, nebankovními společnostmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám