Hlavní obsah

Mlékárna Madeta více než zdvojnásobila zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni zvýšila zisk po zdanění o 121 procent na 371,2 miliónu korun. Tržby společnosti klesly o necelých sedm procent na 5,25 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Výroba v Madetě na archivním snímku

Článek

„Vliv na zlepšení hospodářského výsledku měla kulminující dlouhá krize mléčného sektoru, po které následovalo mírné oživení poptávky po mléčných výrobcích. Dalším důvodem bylo snížení objemu nakoupeného syrového mléka, což umožnilo omezit výrobu méně rentabilních artiklů," uvedl šéf Madety Milan Teplý. Ten v letošním roce očekává podobné tržby jako loni.

Provozní zisk zvýšila Madeta o 118 procent na 456,6 miliónu korun. Aktiva firmy loni vzrostla z 2,22 miliardy na 2,46 miliardy.

Madetu tvoří vedle stejnojmenné mateřské firmy dále společnosti Milktrans, Madeta Agro, Jihočeské mlékárny a Madeta Tabbara S.A.L., v níž Madeta drží čtyřicetiprocentní podíl. Tato firma vznikla v roce 2015 kvůli arabskému trhu a sídlí v Libanonu. Loni měla Madeta 1590 zaměstnanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Madeta exportuje kolem čtvrtiny své produkce, hlavními vývozními artikly jsou máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Nejvíc se jí daří v zemích Blízkého Východu, jako jsou Libanon nebo Spojené arabské emiráty.

Madeta zpracuje 950 tisíc litrů mléka denně. Má pět závodů - v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Pelhřimově, Plané nad Lužnicí a Řípci. Letos v září měla asi 230 dodavatelů mléka.

Na tuzemském trhu s mlékárenskými výrobky bylo letos fenoménem výrazné zdražování másla. Meziročně zdražilo víc než o polovinu. Nahoru šly i ceny mléka, sýrů a jogurtů, i když ne tak dramaticky jako u másla. Šéf Madety Teplý v září odhadoval, že máslo před Vánoci bude stát 70 korun. Průměrná cena čtvrtky másla podle statistiků v říjnu překročila hranici 60 korun, v listopadu začalo konečně zlevňovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Madeta omezí kvůli ruským sankcím výkup mléka

Sankce uplatňované Evropskou unií vůči Rusku začínají pociťovat někteří dodavatelé mléka jeho největšímu zpracovateli v České republice – akciové společnosti...

Výběr článků

Načítám