Hlavní obsah

Mléka z tuzemských obchodů nemají škraloup na kvalitě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřebitelský časopis dTest si dal do hledáčku 28 čerstvých i trvanlivých polotučných mlék prodávaných v tuzemských obchodech. Výsledek možná v souvislosti s různými kauzami ohledně nekvalitních potravin překvapí. Laboratorní testy ukázaly, že se ani v jednom ze vzorků nenacházely těžké kovy, zbytky pesticidů nebo nebezpečné bakterie. Navíc všechna mléka měla náležitý obsah bílkovin a vápníku.

Foto: Profimedia.cz

Mléko, ilustrační foto

Článek

„Rozdíly mezi testovanými výrobky byly minimální. Spotřebitelé mohou vybírat jednoduše podle toho, co jim vyhovuje, případně podle ceny,“ sdělil vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.

Laboratoř zkoumala, zda mléko neobsahuje nebezpečné látky používané dříve v zemědělství, například DDT či hexachlorbenzen, anebo polychlorované bifenyly z již zakázaných nátěrových hmot silážních žlabů.

Zaměřila se i na přítomnost těžkých kovů, jako je rtuť, olovo či kadmium. Hledala nebezpečné bakterie, například listerie. Sledovala i mykotoxiny, které mohou přejít do mléka z krmiva napadeného plísní. Vše bez nálezu.

Z testů dále vyplynulo, že čerstvá, tedy pasterovaná polotučná mléka se co do obsahu bílkovin, vápníku a vitamínů nijak výrazně nelišila od trvanlivých, tedy vysokoteplotně ošetřených (UHT).

„Vítězem testu mezi trvanlivými výrobky se stalo Mléko polotučné trvanlivé značky Madeta. V kategorii čerstvého mléka nejlépe obstál výrobek K-Classic Mléko polotučné,“ shrnul Pavlis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám