Hlavní obsah

Mladí lidé mohou začít využívat 50procentní slevu na vlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Studenti, kteří nemají slevu na vlak, tzv. Junior pas, mohou od pondělí využít nabídky Českých drah (ČD) a platit za jízdné poloviční cenu. ČD začaly vydávat Junior pas - léto, který si mohou koupit mladí lidé do 26 let.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Božka se svou PR dcerou

Článek

"Platí ve dnech 21. června až 20. září 2004, cena za jeho vystavení činí 100 Kč. Novinka v nabídce Českých drah opravňuje k nároku na stejnou slevu, jakou získají i držitelé ostatních druhů Junior pasu," uvedly České dráhy.

Firma se nabídkou snaží zalepit díru, která vznikla tím, že "tradiční" Junior pasy vydávané od 1. dubna přestaly být pro studenty výhodné a nový systém žákovských a studentských slev přitom začne fungovat až od září.

Za Junior pas sedminásobek

Dosud studenti platili za Junior pas po předložení karty ISIC na rok 100 korun. Nyní už dráhy ISIC neakceptují a student za vydání dokladu zaplatí 700 korun na rok.

Tento krok kritizovala například studenstká Rada vysokých škol. Vadilo jí, že ČD na změny včas neupozornily a nenabídly studentům další variantu.

Sleva pro všechny

ISIC karta přestane pro studenty hrát roli až v září. Každý studující  bude moci slevu uplatnit i bez ní. A to nejen ve vlacích ale i v autobusech. Dopravci budou muset tuto službu nabídnout poté, co ministerstvo práce a sociálních věcí zrušilo státní příspěvek na dopravu. Studentské slevy v autobusech dosud nejsou obvyklé.

Děti do 15 let budou platit 37,5 procenta a studující mládež od 15 do 26 let tři čtvrtiny běžného jízdného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám