Hlavní obsah

Mládek chce desetinásobně zvýšit náhrady obcím za těžbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) hodlá zvýšit kompenzace obcím, kterých se dotýká těžba. Cena by se podle něj měla zvýšit ze současných 100 korun na 1000 korun z hektaru dobývacího prostoru nacházejícího se na jejich území. Návrh hodlá Mládek předložit vládě, opatření by mohlo podle něj začít platit už letos.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Těžební stroje v jednom ze severočeských dolů

Článek

Stát v Ústeckém kraji s největší pravděpodobností prolomí limity těžby hnědého uhlí u dolu Bílina, kde si to nevyžádá žádné bourání. V případě dolu ČSA se uvažuje o úpravě limitů bez likvidace obcí Černice a Horní Jiřetín, uvedl Mládek během své návštěvy v Mostě.

Tam se setkal se zástupci společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ, odboráři a představiteli měst a obcí, kterých by se změny mohly dotknout. „Jednání mne utvrdila v přesvědčení, že varianta posunutí limitů pouze na dole Bílina se jeví jako nejvhodnější," uvedl.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prolomení limitů podle něj zajistí práci pro další generaci lidí v letech 2030 až 2055. Změna navíc zajistí teplo pro čtyři milióny lidí závislých na centrálních výtopnách na hnědé uhlí, dodal.

Zatímco u dolu Bílina panuje shoda, v případě dolu ČSA patřícího společnosti Severní energetická není prolomení limitů těžby vůbec jisté. Pokud se tak přece jen stane, je podle Mládka pravděpodobnější varianta pouze částečného prolomení a zachování Horního Jiřetína, jak uvedl již v pondělí. [celá zpráva]

„Pro velké prolomení nevidím politickou vůli," uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám