Hlavní obsah

Ministři ČR a Německa se dohodli na vzájemné pomoci při výpadku dodávek plynu

V případě výpadku dodávek plynu si Česká republika a Německo navzájem pomohou. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck v pondělí v Praze podepsali dohodu o energetické bezpečnosti. Vzájemné dohody by podle Habecka měly podepisovat i další státy Evropské unie.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (vpravo) a německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck.

Článek

Silná evropská solidarita je podle Habecka klíčem k úspěšnému východisku ze současné situace. Přiznal, že Německo se v dodávkách plynu dříve velmi orientovalo na Rusko, což považuje za velkou politickou chybu.

Nyní se snaží hledat nové dodavatele, řešení Habeck vidí i ve dvou plovoucích terminálech na zkapalnělý plyn (LNG), které nyní země buduje.

Solidaritu Síkela chápe jako vzájemnou ochotu zemí, které jsou v určitých komoditách na Rusku méně závislé, aby v případě jejich nedostatku pomohly těm, které jsou závislé více.

Oba ministři jsou podle Síkely v častém kontaktu a sdílejí podobný názor, jak v případě výpadku dodávek postupovat. Konkrétní kroky jsou připravené, uvedl, blíže je ale nerozvedl.

Stejný názor mají ministři podle Síkely také na to, že ruský prezident Vladimir Putin zneužívá energetiku jako zbraň v nevyhlášené válce.

„Putin si myslel, že Ukrajinu ovládne v řádech dní, (...) ale nepovedlo se mu to. Dobře ví, že pokud bude Evropa nadále Ukrajinu podporovat, nakonec odejde poražen,“ řekl.

Odstávka plynovodu Nord Stream 1 začala, Německo se bojí o dodávky

Ekonomika

V pondělí začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1 vedoucího po dně Baltského moře z Ruska do Německa, který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU.

Ministři nechtěli spekulovat o tom, zda se naplní obavy z toho, že Rusko údržbu zneužije a dodávky plynu touto cestou zcela zastaví.

I na tento scénář je podle ministrů ale třeba se připravit i vzhledem k tomu, že „Putinovi se nedá věřit“, uvedl Síkela. Zároveň doplnil, že české zásobníky plynu jsou nyní naplněné na 75 procent.

Tématem jednání byla podle ministrů také digitalizace či dosažení větší stability v dodavatelských řetězcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám