Hlavní obsah

Ministerstvo průmyslu zamítlo žádost Agrofertu o dotaci

Novinky, ČTK, bož

Ministerstvo průmyslu a obchodu vůbec poprvé s ohledem na výsledky auditu o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) zamítlo žádost dceřiné společnosti Agrofertu o unijní podporu. Peníze by Evropská komise (EK) Česku neproplatila, a musely by tak jít ze státní kasy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Koncern Agrofert je uložen ve svěřenských fondech premiéra Babiše. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem obou fondů, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondech patří Babišovi.

Server iROZHLAS.cz ve čtvrtek napsal, že resort to zdůvodnil negativním dopadem na státní rozpočet či už dříve neoprávněně poskytnutou dotací, slovům o Babišově střetu zájmů se ale vyhnul.

Agrofert již dříve žádal neoprávněně o dotaci 700 tisíc

Firma Primagra z Babišova svěřenského fondu žádala o 2,4 milionu korun. Úředníci projekt předběžně schválili, finální verdikt ale několik měsíců odkládali, rozhodnutí tak padlo až před pár týdny.

EK prověří, zda problém ČR se střetem zájmů není systémový, ohroženy jsou stovky miliard

Ekonomika

Jako jeden z argumentů, proč byla žádost nakonec zamítnuta, uvedlo ministerstvo průmyslu jinou dotaci pro firmu Fatra, která také spadá do holdingu Agrofert.

Plastikářský podnik podle serveru žádal o bezmála 700 tisíc korun, ocitl se ale na soupisce projektů, které podle auditu Evropské komise porušují zákon o střetu zájmů. Koncern ji tak čerpal neoprávněně.

Stomilionovou dotaci na toasty stát od Penamu stále nevymáhá

Ekonomika

Brusel by peníze neproplatil

Dalším důvodem pro neschválení dotace byl také fakt, že peníze by Česko z Bruselu nikdy nedostalo, a částka by tak šla pouze z českých peněz.

Podle závěrečné zprávy auditu EK český premiér své svěřenské fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů. Babiš slova o konfliktu zájmů dlouhodobě odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám