Hlavní obsah

Ministerstvo potvrdilo státní dluh za čtvrtletí 860 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní dluh České republiky klesl v prvním čtvrtletí 2008 o 32,2 miliardy na 860,1 miliardy korun. Ministerstvo financí v pondělí potvrdilo své údaje o státním dluhu z počátku dubna. Na každého Čecha tak připadá dluh 84 000 korun. Za celý loňský rok ale stát zvýšil státní dluh téměř o 90 miliard korun.

Článek

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Důvodem snížení dluhu byl podle dřívějšího vyjádření ministerstva větší než očekávaný pokles těchto instrumentů v oběhu. Za tři měsíce jejich objem klesl o 35,3 miliardy korun.

Vnitřní zadlužení státu kleslo za čtvrtletí o 34,4 miliardy na 740 miliard korun. Zahraniční dluh státu pak klesl o 2,9 miliardy korun na 120,1 miliardy korun.

Průměrná splatnost státního dluhu stoupla na 6,7 roku a takzvaný obchodovatelný státní dluh během čtvrtletí klesl na 823,6 miliardy z 853 miliard na konci roku 2007.

Státní dluh spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný (vládní) dluh. Podle analytiků je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, nebezpečí ekonomové vidí spíše do budoucna v možném rychlém růstu dluhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám