Hlavní obsah

Ministerstvo nařídilo omezení těžby dřeva. Kvůli kůrovci i polomům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zemědělství nařídilo všem vlastníkům lesů v Česku, aby přestali s úmyslnou těžbou dřeva. Důvodem jsou větrné kalamity a přemnožený kůrovec, informovala ve čtvrtek mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nařízení se vztahuje na těžbu smrků a borovic. Výjimku z něj mají lesy na území národních parků a jejich ochranných pásem. Podle ministerstva je potřeba přednostně zpracovat dříví z větrných kalamit a dřevo napadené kůrovcem.

Zákaz těžby je navržen do konce roku, nebude se ale týkat vánočních stromků.

Dřevo z kalamit a dřevo napadené kůrovcem by mělo být zpracováno do konce března 2018. „Jde o termíny, o kterých se předpokládá, že jsou dostatečné ke zpracování rozhodujícího objemu nynější kalamity," uvedla mluvčí.

Omezení těžby by mělo vést také k rychlejšímu zpracování dřeva, které je již vytěženo a leží na odvozních místech nebo na skladech pil. Urychlené pilařské zpracování kůrovcem napadeného dříví podle ministerstva podstatně přispívá k omezení šíření škůdce.

Kůrovcovou kalamitou je nejvíce postižena severní Morava a Slezsko, kde byly loni dvě třetiny republikové kůrovcové těžby. Situaci ještě zhoršila nedávná větrná kalamita. Na trh se dřevem navíc působí i důsledky větru v Polsku a v Bavorsku, které snižují cenu dříví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám