Hlavní obsah

Ministerstvo dělá zmatky s důležitými vyhláškami

Právo, Jakub Svoboda

Kroky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) přidělaly v uplynulých měsících vrásky zástupcům firem hned z několika odvětví i tisícům spotřebitelů. Důvodem je zmatečná příprava některých vyhlášek, které měly být prováděcími předpisy k důležitým zákonům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vlajkami ozdobená budova ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí

Článek

Jak Právo už informovalo, MMR v minulých dnech nečekaně stáhlo již připravenou novelu vyhlášky, která měla stanovit nová pravidla pro rozúčtování tepla v bytových domech.

Podobné zmatky však MMR dělá třeba i kolem dlouho očekávané vyhlášky k elektronickým dražbám. Ty nově využívá k prodeji zejména nemovitého majetku stále více lidí, jaká však bude podoba e-dražeb pořádaných dražebníky v letošním roce, se ale zatím neví.

MMR totiž potřebnou prováděcí vyhlášku, která měla od Nového roku pravidla pro pořádání e-dražeb určit, dosud nevydalo.

Dražebníci kvůli MMR ruší e-dražby

„Dražebníci tak vstupují do nového roku 2014 s nejistotou, co je v oblasti e-dražeb čeká. Z tohoto důvodu přestávají vyhlašovat e-dražby a vrací se ke kamenným dražbám. To je dobrá zpráva pro pleticháře, kterým e-dražby ukončily jejich ‚živnost‘,“ řekl Právu na začátku tohoto týdne předseda představenstva Komory dražebníků ČR Jiří Bureš.

Pleticháři se do e-dražeb podle něj nehrnou, protože v nich každý dražitel má své dražební číslo, které znají jen on a dražebník.

Vedení MMR celou věc hodnotí s úřednickým odstupem.

„S ohledem na jednotlivé legislativní lhůty a sváteční dny ke konci roku nebylo možné celý proces více urychlit. Tato vyhláška bude rozeslána ve Sbírce zákonů, jakmile to bude možné. Pravděpodobně ve druhé polovině ledna,“ sdělila v pondělí Právu Veronika Vároši z tiskového oddělení MMR.

S vyhláškou k teplu počítaly statisíce rodin

Novela vyhlášky k rozúčtování tepla, která se připravovala dva roky, měla ovlivnit náklady na vytápění stovek tisíc domácností. Způsob rozúčtování plateb za teplo se ale zatím měnit nebude.

Podle představitelů firem, které se zabývají rozúčtováním tepla a teplé vody, vznikl nečekaným stažením nové vyhlášky chaos, protože s ní po předchozích vyjádřeních MMR napevno počítaly, mj. kvůli ní vyškolily stovky lidí.

„Kvůli nekoncepční práci ministerstva nemůžeme našim zákazníkům a konečným uživatelům poskytnout spravedlivější rozúčtování nákladů na teplo, neboť rámec současné legislativy nám pro to nedává dostatečný prostor,“ sdělila Právu Jarmila Simbartlová, vedoucí rozúčtovacího oddělení společnosti ista, která se na měření dodávek tepla a vody specializuje.

Novela smetená ze stolu dávala podle ní větší prostor pro rozhodnutí vlastníka, resp. SVJ, jak vysoké budou náklady na započitatelnou podlahovou plochu. „To považujeme za důležité, protože domy se liší jeden od druhého, ať už se to týká složení jednotlivých uživatelů bytů, či fyzikálních a energetických vlastností budov,“ dodala Simbartlová.

Podle výkonného sekretáře Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu Jaromíra Pohanky MMR dosud nepodalo „bližší racionální vysvětlení“, proč tato novela vyhlášky nevyšla a v dohledné době ani nevyjde.

Reklama

Výběr článků

Načítám