Hlavní obsah

Miliardový postih za kartel soud zrušil

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve čtvrtek zrušil téměř miliardovou pokutu od antimonopolního úřadu za kartel šestnácti nadnárodních strojírenských firem. Uznal ale, že pokutované firmy kartel uzavřely a ten poškodil český trh. Vadilo mu ale, že antimonopolní úřad různé firmy trestal rozdílně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dosud to byla nejvyšší pokuta v historii, jakou kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil. U soudu se obhajovaly například Siemens nebo Toshiba.

Případ se nyní vrátí antimonopolnímu úřadu, pokud on sám nepodá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Krajský soud případ zrušil už podruhé. Podle soudce Davida Rause ÚOHS postupoval rozdílně při trestání firem. Rozhodnutí je v oblasti udílení pokut nepřezkoumatelné a diskriminační. "Byla prokázána účast jednotlivých skupin na kartelu, z ničeho ale neplyne, kdo ze skupin se na kartelu podílel," uvedl Raus.

Firmy si sdělovaly nabídky v soutěžích

Šestnáct firem z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova Magrini podle ÚOHS od roku 1988 do roku 2004 téměř po celém světě nezákonně kooperovalo v tendrech. Společnosti si údajně sdělovaly ceny svých nabídek a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila. V Česku mělo jít jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 miliónů Kč. Podle ÚOHS ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo vést k navýšení ceny zařízení.

ÚOHS firmy pokutoval za období před vstupem ČR do EU. Původně pokuta dosáhla 979,2 miliónu korun pro 16 firem z devíti holdingů. Pak ÚOHS společnostem Areva T Holding a Siemens AG pokutu snížil. Souhrnná sankce 941,9 miliónu Kč byla ale i tak nejvyšší v historii úřadu.

V následné právní bitvě firmy napadly, že by měly být za stejný přečin trestány dvakrát, Evropskou komisí a českým úřadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám