Hlavní obsah

Miliardář Křetínský má údajně zájem o slovenské plynárny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Český Energetický a průmyslový holding ovládaný miliardářem Danielem Křetínským a finanční skupinou J&T má údajně zájem o 49procentní podíl v podniku Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Minoritní balík akcí vlastní konsorcium společností E.ON Ruhrgas a GDF Suez. S převodem menšinového podílu akcí musí souhlasit stát, který je většinovým vlastníkem SPP.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Deník Pravda tvrdí, že současný ministr hospodářství Juraj Miškov v této souvislosti naléhal na šéfku Fondu národního majetku Annu Bubeníkovou. Ta však byla proti a obchod se zatím neuskutečnil.

Mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Daniela Piršelová informace médií odmítla. Křetínský je rovněž nechtěl komentovat. „Je mi líto, ale nemůžu se k tomu vyjadřovat,“ uvedl.

Slovenská vláda na svém středečním zasedání šéfku Fondu národního majetku Annu Bubeníkovou odvolala z funkce. Podle některých zveřejněných spisů totiž figurovala v případě údajné korupce politiků ze strany finanční skupiny Penta.

Menšinový 49procentní podíl SPP prodala vláda premiéra Mikuláše Dzurindy v roce 2002 za 121 miliard tehdejších slovenských korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám