Hlavní obsah

Meziroční inflace v eurozóně stoupla na 2,1 procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Meziroční inflace v eurozóně v červenci vystoupila na 2,1 procenta z červnových dvou procent. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. O rok dříve činila míra inflace 1,3 procenta.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Míra inflace se tak v tuto chvíli již pohybuje nad inflačním cílem Evropské centrální banky (ECB), který stejně jako v případě České národní banky (ČNB) činí dvě procenta.

Nejvíce se na růstu spotřebitelských cen v zemích platících eurem podílela energetika, jejíž příspěvek činil 0,89 procentního bodu. Dalších 0,64 procentního bodu přidaly služby.

Průměr meziroční míry inflace v celé EU činil v červenci 2,2 procenta, o procentní bod více než v červnu. O rok dříve tato míra činila 1,5 procenta.

Z jednotlivých členských států Evropské unie (EU) zaznamenalo v červenci nejnižší míru meziroční inflace Řecko, a sice 0,8 procenta. V Dánsku spotřebitelské ceny meziročně stouply o 0,9 procenta a v Irsku o jedno procento.

Naopak s nejvyšší inflací se potýká Rumunsko, kde její meziroční míra dosahuje 4,3 procenta. Velmi vysoká je inflace i v Bulharsku (3,6 procenta), Maďarsku (3,4 procenta) a Estonsku (3,3 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám