Hlavní obsah

Mezinárodní měnový fond vyzval členské země k výdajům podporujícím růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Řídící výbor Mezinárodního měnového fondu vyzval v sobotním prohlášení členské země, aby zvýšily výdaje „přátelské k růstu”. MMF by také měl hledat nové preventivní úvěrové nástroje, které by pomohly zemím vypořádat se se zpomalujícím globálním ekonomickým růstem.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

"Rizika snížení globálního ekonomického výhledu se od října zvýšila, což zvyšuje možnost obecnějšího zpomalení a náhlého snížení toku kapitálu," uvedl Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMFC), který určuje strategii MMF, po svém zasedání.

Podle výboru je zapotřebí silnější a vyváženější mix politik, který by stimuloval růst a zabránil deflaci, tedy poklesu cen. Fiskální politika přátelská k růstu je pak podle něj nutná ve všech zemích.

Uvolněná měnová politika

Některé vyspělé země by podle IMFC měly pokračovat v uvolněné měnové politice. Na podporu poptávky by také měly být spolu s dalšími politikami zavedeny strukturální reformy.

Zástupci jednotlivých zemí na jarním zasedání MMF a Světové banky slíbili rozhodnější kroky ke stimulaci stagnující světové ekonomiky. Doufá se, že silnější růst pomůže zvýšit již delší dobu stagnující mzdy a odvrátit rostoucí odpor vůči globalizaci.

Ministři financí slíbili, že využijí všechny dostupné politické nástroje k podpoře silného, udržitelného, vyrovnanějšího globálního růstu, který by vytvářel dostatek pracovních míst, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám