Hlavní obsah

Mezi Výtoní a Podolím bude tři týdny místo tramvají jezdit loď

Novinky, ČTK, bož

Série výluk a přerušení spojů pražské MHD, které si magistrát a dopravní podnik (DPP) připravily na obyvatele hlavního města, pokračuje dalším dějstvím. Tentokrát od soboty 7. srpna do pátku 27. srpna nepojedou tramvaje mezi zastávkami Výtoň a Podolská vodárna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vyšehradský tunel bude od soboty 7. srpna na čtyři týdny uzavřen.

Článek

Důvodem pro odstávku je výměna tramvajových kolejí mezi zmíněnými zastávkami. Koleje vedou tzv. Vyšehradským tunelem. Ten není kudy objet, protože skála sahá až k Vltavě. Úzký tunel, kterým jezdí i auta, bude přístupný pouze pro cyklisty a pěší.

Nejvýznamnější památky hlavního města Prahy

Tipy na výlety

Lidé, kteří cestují z centra po pravém břehu Vltavy a naopak, mohou využít poněkud kuriózní náhradní dopravu. Po Vltavě bude jezdit loď X21.

Bude také možné zdarma využít sdílená kola společnosti Rekola. Jinak budou muset cestující objet celý Vyšehrad autobusem přes Pražského povstání či Budějovickou.

Lodí do Podolí

Lodní linka X21 bude jezdit denně od 6:00 do 22:00, loď pro 160 lidí bude ve špičkách jezdit každých deset minut a mimo špičku každou čtvrt hodinu.

Všechno jezdí jinak. Opravy překopaly v Praze schéma tramvajové dopravy

Domácí

Zastávky budou umístěny u přístavních mol na náplavce Rašínova nábřeží a na přístavní hrázi za areálem jachtingového klubu v Podolí. Přístupy na mola nejsou vhodné pro vozíčkáře ani cestující s dětskými kočárky.

Ve směru z Modřan bude spojení do Podolí zajišťovat pouze posílená tramvajová linka 21. Z centra budou kvůli výluce upraveny trasy tramvají číslo 2, 3, 17, 18, 32 a noční 92. Linky 4 a 24 budou zrušeny.

Přes den bude posílena autobusová linka 134 mezi zastávkami Podolská vodárna a Pražského povstání, posíleny budou i autobusy na Smíchovské nádraží a na Budějovickou.

NKÚ: Třetinu dotací na podporu hromadné dopravy se nepodaří vyčerpat

Ekonomika

V nočním provozu bude tramvaj 92 rozdělena na dvě části, ve směru z centra bude končit na Otakarově a ve směru z Modřan na zastávce Podolská vodárna. Mezi Podolskou vodárnou a Pražského povstání bude jezdit náhradní autobus X92.

Technický ředitel DPP Jan Šurovský se pochlubil, že lodě budou pro zajištění náhradní dopravy kolem Vyšehradské skály využity počtvrté. Poprvé se tak stalo v roce 1975, poté o sedm let později a následně v roce 2008 – v posledním případě se tak stalo na stejné trati.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám