Hlavní obsah

Máte trestné body? Stát vám o tom konečně bude umět poslat zprávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služba, o níž se mluví spoustu let, bude s přelomem roku motoristům konečně k dispozici. Oznámení o připsaných trestných bodech za přestupek i přehled o stavu bodového konta přijde řidiči na mobil v podobě SMS nebo elektronickou poštou, pokud si o to přes internet zažádá.

Foto: Profimedia.cz

Policejní kontrola

Článek

„Požádat si o zasílání notifikací o každé změně bodového hodnocení řidiče bude možné od 1. ledna,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Zájemci dostanou na výběr ze tří možností doručení: prostřednictvím SMS, e-mailu nebo aplikační notifikace v prostředí Portálu dopravy. Aplikační notifikace bude mít podobu zvonečku s červeným číslem vpravo nahoře na obrazovce. Nejedná se o mobilní aplikaci.

Systém dosud funguje tak, že pokud řidič spáchá přestupek a policista uloží pokutu na místě, o počtu přidělených trestných bodů rozhodne následně příslušný městský úřad nebo magistrát. Dopisem ale neinformuje.

Zjednoduší se bodový systém, zvýší se pokuty. Pavel podepsal silniční novelu

Domácí

Pouze pokud jde o přestupek řešený ve správním řízení, dozví se motorista o uložených trestných bodech spolu s výší pokuty. Aktuální stav bodového konta však ani dopis nezmiňuje.

Dotyčný tedy nemá přehled o tom, jak moc se blíží hranici dvanácti bodů, při nichž přichází o řidičský průkaz. Úřad ho vyrozumí, až když se takzvaně vyboduje, což už je pozdě.

To vše se má od ledna změnit. „K odběru notifikací se bude přihlašovat jednoduchým způsobem, a to přes Portál dopravy,“ upřesnil mluvčí Jemelka.

Stačí několik kliknutí na webu portaldopravy.cz. Pro přihlášení na něj je ovšem potřeba nějaká forma digitální identity. Praktické je například využít bankovní identitu, kdy se uživatel hlásí stejně jako do internetového bankovnictví.

Anketa

Využijete možnosti nechat se informovat o stavu trestných bodů?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3520 čtenářů.

V Portálu dopravy nebo i Portálu občana je sice možné ověřovat stav bodového konta již několik let, člověk ale nesmí zapomenout ho pravidelně kontrolovat. Notifikace na e-mail nebo SMS bude praktičtější. Navíc nebude vždy přinášet jen špatné zprávy, neboť uživatel se z nich dozví i to, když se mu po čase trestné body odmažou.

Čtyři trestné body se z konta řidiče odmazávají po dvanácti měsících jízdy bez dalšího bodového přestupku. V případě, že řidič nasbírá body dva, odečtou se jen tyto dva body – nelze se ocitnout v minusu.

Sliboval to už Ťok

Oznámení stavu bodového konta řidiče e-mailem nebo SMS poprvé sliboval před sedmi lety ministr za hnutí ANO Dan Ťok.

Současný šéf dopravy Martin Kupka (ODS) nejprve avizoval, že by systém mohl fungovat již letos v létě. Podstatné ale podle něj je jeho spuštění současně se změnou bodového systému, která nastane právě 1. ledna s platností novely zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Nový systém zavádí už pouze tři bodové sazby: dva, čtyři a šest bodů. Doposud platí pět sazeb od dvou do sedmi bodů. Maximální sazba se tudíž sníží ze sedmi na šest bodů. Podle ministerstva ale nejde o zmírnění, protože při dvou vážných přestupcích se řidič vyboduje tak jako tak.

Další významnou změnou od ledna bude možnost řídit už od sedmnácti let věku. Podmínkou bude mentor po boku.

Řidičák už v sedmnácti. Při jízdě pomůže i strýc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám