Hlavní obsah

Majitel někdejší Delvity jedná o fúzi s Aholdem, spojením by vznikl obr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská maloobchodní skupina Ahold a její belgický rival Delhaize oznámili, že jsou v počáteční fázi jednání o fúzi. Potvrdili tak spekulace, které se v minulých dnech objevily na finančních trzích. Spojením by vznikl maloobchodní obr za zhruba 25 miliard eur (685 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Logo belgické firmy Delhaize

Článek

Ahold působí také na českém trhu, Delhaize z něj už před lety odešel, když v roce 2007 prodal téměř stovku prodejen Delvita.

„Tato jednání mohou, ale také nemusejí vést k budoucí transakci. Firma bude nové skutečnosti zásadního významu, pokud se takové objeví, sdělovat v souladu s regulačními požadavky,“ stojí v krátkém sdělení, které má u obou firem totožný obsah.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ahold i Delhaize mají podobné aktivity – jejich kořeny jsou v Beneluxu, působí ve střední a východní Evropě a velkou část tržeb vytvářejí ve Spojených státech. Delhaize provozuje v USA obchody Food Lion (ty podle agentury Bloomberg čelí silné konkurenci místního Wal Martu) a Hannaford, Ahold pak obchody Stop a Giant.

Z Delvity se stala Billa

Akcie obou firem už v pondělí po prvních spekulacích o spojení prudce posílily – Delhaize až o 19 procent a Aholdu o deset procent. Tržní hodnota Aholdu je zhruba dvojnásobná ve srovnání s hodnotou Delhaize.

Společnost Delhaize působí kromě Belgie a USA také v Lucembursku, Řecku, Rumunsku, Srbsku a Indonésii. Celkem má 3410 obchodů. V minulosti působila firma i na českém trhu, kde provozovala 97 supermarketů Delvita. V roce 2007 je ale za zhruba 100 miliónů eur prodala německé maloobchodní skupině REWE Group a staly se z nich obchody Billa.

Ahold od roku 1991 působí i v České republice, kde provozuje obchody Albert. Loni koupil navíc 49 supermarketů a hypermarketů Interspar, které postupně přeměnil na Alberty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám