Hlavní obsah

Maďarsko hlásí nález ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U maďarského města Vecsés u Budapešti našli v hloubce 2100 metrů výrazné množství ropy. V pondělí to potvrdila rafinérská společnost Mol.

Foto: Profimedia.cz

Plynová stanice ve městě Vecsés (ilustrační foto)

Článek

Denní těžba bude podle společnosti dosahovat ze začátku 600 a později 700 až 1000 barelů. „Mol tak zvyšuje těžbu v Maďarsku o deset procent,“ uvedla agentura MTI.

První vrt u města Vecsés se uskutečnil letos v červenci a postupně se potvrdilo, že se zde nachází ropné pole. „Ropa se našla po měsíci v hloubce 2100 metrů a 11. listopadu byla zahájena těžba,“ konstatovala agentura MTI s odvoláním na Mol.

Zdejší ropa nahradí těžbu u obce Algyő na jihu země, kde je už ropné pole téměř vyčerpané. Ropa z města Vecsés je přepravena do rafinerie ve městě Százhalombatta u Budapešti.

„Každá kapka doma získané ropy snižuje závislost Maďarska na dovozu této suroviny,“ uvedl generální ředitel Mol Zsolt Hernádi. Potvrdil, že společnost plánuje v okolí města Vecsés další vrty.

Maďarsko je na suchu. MOL přestává dodávat benzín a naftu na dvě stovky pump

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám