Hlavní obsah

Maďarské aerolinky Malév před krachem, stát do nich pumpuje miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda navýšila kapitál v letecké společnosti Malév o 14,7 miliardy forintů (1,3 miliardy Kč). Ztrátovým aeroliniím vláda půjčí ještě 5,7 miliardy forintů, takže stát vydá na pomoc firmě celkem 20,4 miliardy forintů (1,8 miliardy Kč).

Článek

Za tento měsíc je to druhý takový krok státu na záchranu Malévu za sebou. Bez nových financí by Malév zkrachoval. S těžkou finanční situací se přitom potýká již roky.

"Není pochyb, že je situace Malévu extrémně kritická," uvedl maďarský ministr pro rozpočet Tamás Fellegi.

Počátkem měsíce Malév od státu obdržel 5,7 miliardy forintů, aby mohl zaplatit leasing letadel. Fellegi dodal, že nejnovější finanční injekce byla nezbytná kvůli dluhům Malévu, úrokům z těchto dluhů, výraznému zdražení cen leteckého benzínu a poklesu poptávky mezi cestujícími, připomíná agentura Reuters.

Společnost Malév přitom obsadila v rámci letošní celosvětové ankety World Airline Awards v minikategorii o nejlepší společnost východní Evropy první místo, když vystřídala loni vítězné ČSA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám