Hlavní obsah

Chudá česká zima. Podívejte se na časosběrné video z tuzemských sjezdovek

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima byla nebývale teplá a lyžařskou sezonu navíc předčasně ukončila koronavirová pandemie. Jak chudou měli zimu v horských střediscích, výstižně ilustruje časosběrné video Novinek. Jde o záběry z kamer umístěných v sedmi českých a moravských střediscích.

Časosběrné video ukazuje, jak vypadala letošní zima na horáchVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Letošní zimní sezona byla podle Asociace horských středisek téměř o měsíc kratší, než je obvyklé. Důvodem byly vysoké teploty, časté oblevy a globální pandemie nemoci covid-19, která sezonu v polovině března definitivně ukončila.

„Z hlediska počasí byl letošní rok mimořádným výkyvem,” uvedl šéf asociace Libor Knot. Výrazně teplé zimy ale podle něj byly i v poměrně nedávné minulosti. „Naposledy na přelomu let 2013 a 2014,“ poznamenal.

České hory se halí do bíla. Časosběrné video ukazuje, jak areály začaly zasněžovat

Domácí

„Areály letos musely opakovaně kvůli častým srážkám a nedostatku přírodního sněhu zasněžovat. K dispozici přitom bylo velmi málo skutečně mrazivých dnů, kdy je efektivita výroby technického sněhu daleko vyšší,“ dodal Knot.

Celková návštěvnost horských středisek byla v průměru o téměř o třetinu nižší než v loňském roce.

Průměrná teplota v průběhu sezony činila dva stupně Celsia, což je o 2,8 stupně více, než je obvyklé. Sezona trvala 85 dní, zatímco v loňském roce to bylo 109 dní a před dvěma lety dokonce 113 dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Když do hor, tak s rouškou v batohu

Turisté v českých horách, kde by se kvůli nouzovému stavu neměli příliš pohybovat, by měli do batohu přibalit roušku nebo respirátor. Turista bez roušky...

Výběr článků

Načítám