Hlavní obsah

Litvínov chce zarazit supermoderní hazard

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov nehodlá přihlížet bujícímu hazardu, který táhne do bídy i ty nejchudší obyvatele města. Přestože schvalování provozu takzvaných videoterminálů podléhá Ministerstvu financí (MF), město může zaujmout k jednotlivým žádostem stanovisko. A to bude už jen záporné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V několika případech jsme udělili omezený souhlas. Zjistili jsme však, že chybí jakákoli zpětná vazba. Ministerstvo nás neinformuje, jestli musí žadatel naše podmínky dodržovat. Proto jsme se rozhodli poskytovat nadále už jen zamítavá stanoviska,“ vysvětlil starosta Daniel Volák (ODS).

Během roku 250 přístrojů

MF vydalo podle úřadu během jednoho roku bez vědomí města licence na provozování 250 videoterminálů a rulet v Litvínově.

„My se snažíme vyhláškou počet výherních hracích přístrojů omezit i na úkor příjmů do městské kasy. Na druhé straně město zaplavují videoterminály, proti nimž jsme bezmocní,“ uvedl Volák.

Z policejních statistik se podle úřadu dá vyčíst přímá souvislost mezi počtem heren a krádežemi. „Zejména v Janově měl zvýšený počet videoterminálů devastující účinky,“ uvedl Volák.

Videoloterijní terminály se od obyčejných automatů liší on-line propojením. Zatímco na hracím automatu se při jednom otočení hry dalo prohrát maximálně 5 korun, u videoterminálů může hráč přijít i o dva tisíce.  

Proti terminálům bojují i další města. Například Chomutov podal na MF žalobu k Nejvyššímu správnímu a k Ústavnímu soudu. Argumentoval tím, že magistrát odebral povolení k provozu výherních automatů dvěma třetinám heren, počet automatů klesl ze 481 na 110. Jenže provozovatelé heren odpověděli nákupem terminálů, která MF povolovalo jako na běžícím pásu. V Chomutově je podle úřadu nyní víc automatů než před přijetím regulační vyhlášky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám