Hlavní obsah

Listopadový zahraniční obchod je poprvé za deset let v plusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obchodní bilance České republiky skončila v listopadu 2004 přebytkem 5,2 miliardy korun. V posledních deseti letech přitom byl listopadový výsledek vždy záporný, v roce 2003 byl například v mínusu 8,4 miliardy korun. Česku se daří vyvážet zboží především do zemí EU. Analytici se shodují, že jde o nečekaně dobrý výsledek.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.10.2017 Udělení Zlaté medaile prof. MUDr.Jana Jánského za 40 bezplatných odběrů.

Článek

"Se státy EU byla bilance aktivní ve výši 25,5 miliardy korun, se státy mimo EU záporná v hodnotě 20,3 miliardy korun," uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Vývoz drží nad vodou především dopravní prostředky a také nejrůznější polotovary a materiál, o které je v zahraničí zájem. Do kladných čísel se po letech dostal například obchod s televizory. S osobními automobily byl obchod v přebytku 3,7 miliardy korun.

"Vysoký růst exportu automobilů v listopadu minulého roku je možná překvapivý, ale na vysokou dynamiku exportu aut v tomto a příštím roce si budeme muset zvyknout. Tento rok spustí výrobu kolínská automobilka, která podle našich odhadů jen v tomto roce pomůže obchodní bilanci o 20 miliard korun, příští rok pak 40 miliardy korun," řekl analytik České spořitelny David Navrátil.

V běžných cenách se meziročně v listopadu zvýšil vývoz o 33,2 procenta a dovoz o 20,4 procenta.

Analytici: je to velké překvapení

"To je neuvěřitelně dobrý výsledek, který je zcela neočekávaný," řekla analytička společnosti Next Finace Markéta Šichtařová. Slova překvapení vyjadřují všichni analytici. Předpokládali, že výsledek bude šest miliard v mínusu.

"Je zřejmé, že posilující koruna v listopadu možnosti exportérů příliš neomezila. Meziroční zlepšení bilance je příliš výrazné na to, aby mohlo být vysvětleno jen zlepšováním směnných relací v zahraničním obchodě," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Současně upozorňuje na to, že čísla o růstu dovozu a vývozu mohou být předzvěstí útlumu investic v ČR. Zda je to pravda, ale ukážou až následující měsíce.

Překvapivě dobré číslo zahraničního obchodu zřejmě posílí i českou měnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám