Hlavní obsah

Lídři stran vládní koalice se shodli na rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V polovině svého mandátu se v pondělí setkají na zámku v Kolodějích lídři tří vládních stran. Jednání, které se mělo původně zabývat pouze rozpočtem na příští rok, se ponese v duchu nedávného debaklu ČSSD a US-DEU ve volbách do Evropského parlamentu. Prvním výstupem byla před polednem shoda na rámcové podobě rozpočtu pro rok 2005.

Foto: archiv pořadatele

Prezentace na výstavě EXPO 2015

Článek

Výsledkem pondělního jednání je schodek ve výši 87 miliard korun bez ztrát České konsolidační agentury (ČKA). Ministerstvo nyní zpracuje návrhy, které rozešle ministerstvům. Jednání o finální podobě se očekává v září.

Ministr financí Bohuslav Sobotka na jednání přišel s rozpočtovou představou, kde by se schodek pohyboval v mantinelech 95 miliard (jen schodky ministerstev) až 114 miliard korun (včetně ztrát ČKA). Tento schodek by měl umožnit příští rok například zvýšení mezd o čtyři procenta i určité zvýšení mezd požárníků a policistů.

Část sociálnědemokratických ministrů není po nedávném volebním debaklu do europarlamentu nakloněna zásadním rozpočtovým škrtům a úsporám, jež by mohly popudit voliče.

Zbylé koaliční strany naopak pro větší podporu svých voličů po úsporách a nízkém rozpočtovém deficitu volají. KDU-ČSL si představuje schodek rozpočtu (bez ztrát ČKA) okolo 85 miliard korun. Obdobně i Unie svobody prosazuje schodek co nejnižší - okolo 80 miliard. Do rozpočtu s takovým schodkem by se ale platy hasičů a policistů vešly jen za cenu razantních škrtů jiných výdajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám