Hlavní obsah

Máte-li zájezd do oblastí s koronavirem, lze odstoupit od smlouvy

Novinky, jas

Lidé, kteří mají koupený zájezd do destinace postižené výskytem koronaviru, mají podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) nárok na odstoupení od smlouvy bez storno poplatků. Je to však podmíněno mimořádnými okolnostmi, které mají vliv na čerpání služeb nebo dopravu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tyto podmínky jsou dle MMR splněny například v případě Číny, kam v současné době ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje cestovat.

„Možnost zrušení zájezdu bez zaplacení stornopoplatků se může týkat i území jiných států, kde dochází k šíření onemocnění v menším měřítku, pokud by cesta, nebo místo pobytu byly dotčeny karanténními opatřeními. V těchto případech může od smlouvy odstoupit také samotná cestovní kancelář,” upřesnilo ministerstvo.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Resort zároveň připomněl, že pokud se cestovatel ocitne v souvislosti s onemocněním nebo opatřeními k zabránění jeho šíření v problémech, je povinností cestovní kanceláře poskytnout mu bezplatnou pomoc, ať už by se jednalo o informace o zdravotních službách, úřadech či o konzulární pomoci.

„Nelze-li v důsledku nevyhnutelných a mimořádných okolností zajistit návrat zákazníka, jak bylo dohodnuto ve smlouvě, nese cestovní kancelář ve většině případů náklady na nezbytné ubytování, a to nejvýše za tři noci na jednoho zákazníka. Toto omezení se nevztahuje na některé kategorie osob, které vzhledem k zdravotním omezením vyžadují zvláštní péči,” upozornil resort.

Lidem, kteří plánovali cestu na vlastní pěst, doporučuje ministerstvo, aby se na možnosti zrušení cesty informovali u poskytovatele ubytování, případně dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám