Hlavní obsah

Lidé v horkém červenci utráceli téměř za vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby maloobchodníků v červenci rostly o 5,5 procenta, což je sice o něco méně než v červnu (kdy byl růst o 6,7 procenta), analytici ale upozorňují, že jde stále o dobrý výsledek. Lidé jsou podle výsledků, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad, ochotni utrácet za kulturu, léky, pohonné hmoty i za potraviny.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Letošní červenec měl navíc o jeden pracovní den méně než ten loňský. Při započtení tohoto vlivu narostly tržby o 6,7 procenta.

Meziroční růst tržeb se týkal v podstatě veškerého sortimentu zboží. Nejvyšší nárůst zaznamenaly prodeje přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to konkrétně o 19 procent. „Teplé červencové počasí vybízelo k cestování a přispělo tak k růstu tržeb za ubytování o 14,5 procenta. Dařilo se i prodejcům pohonných hmot, kde tržby vzrostly o 6,2 procenta, a to především díky meziročně výrazně nižším cenám paliv,” poznamenal analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ceny pohonných hmot byly v porovnání s předchozím rokem levnější asi o deset procent.

Lidé stále více utrácejí za nepotravinářské zboží. Za léky a kosmetiku rostly tržby o 5,3 procenta, za počítače o 4,4 procenta. Meziročně se zvýšily i výdaje pro léto typické – za rekreace a kulturu. Stouply o 5,7 procenta.

Analytici upozornili, že se zvedají i útraty za potraviny – rostly o 4,8 procenta. „Růst potvrzuje sílu ekonomického oživení a důvěru spotřebitelů, že se jim i ekonomice bude nadále dařit. Oproti předchozím letům začínají spotřebitelé výrazněji utrácet za potraviny,” uvedl analytik PwC Pavel Kulhavý. Připomněl trend nakupovat potraviny on-line.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám