Hlavní obsah

Lidé v dubnu více utráceli za jídlo i auta

Novinky, tov

Lidé v dubnu utratili v obchodech o 4,9 procenta více než ve stejném měsíci loni. Roli sehrál pozdější termín Velikonoc. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Dubnová čísla potvrdila, že se maloobchodu daří. Klíčovou proměnnou zůstávají automobily. Tržby za prodej, opravy a údržbu motorových vozidel v dubnu vzrostly meziročně o 9,8 procenta. Samotné tržby v maloobchodu bez zahrnutí automobilů vzrostly meziročně o 2,7 procenta,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Dařilo se i elektronice

„Díky letošnímu pozdějšímu termínu velikonočních svátků v dubnu výrazně vzrostly tržby za prodej potravin – o 9,6 procenta. Jedná se však jen o měsíční výkyv. I vzhledem k vyšší inflaci u potravin nelze očekávat výraznější růst tržeb v tomto segmentu. V dubnu se dařilo i prodeji počítačů a elektroniky obecně. Naopak příliš nešlo na odbyt textilní zboží včetně obuvi a tržby poklesly i za prodej léků a drogerie,“ dodal.

Pokračoval růst prodeje zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkových služeb, který se v dubnu zvýšil o 10,9 procenta.

Analytici očekávají, že další měsíce přinesou zpomalení růstu maloobchodních tržeb, hlavně kvůli vývoji prodejů automobilů.

„Zvýšená poptávka po obnově vozových parků začíná pozvolna vyprchávat, což se odrazí i na celkových číslech za maloobchod,“ uzavírá Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám