Hlavní obsah

Lidé si mají hradit všechny plomby, říká novela o zdravotním pojištění

Právo, Václav Pergl

Zubní amalgámovou plombu již možná nebude hradit zdravotní pojištění. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v novele zákona o zdravotním pojištění, která má platit od ledna, totiž použil formulaci, z níž vyplývá, že by si lidé všechny plomby platili v plné výši sami.

Foto: Profimedia.cz

Za plomby by zřejmě ale platily i děti do 18 let.

Článek

„Opravdu, z novely zákona to vyplývá,“ řekl ve čtvrtek Právu Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory.

Odmítl sdělit, kolik přesně by lidé za plombu zaplatili, protože se to prý bude odvíjet od nákladů každé jednotlivé zubní ordinace. „Bude to v řádu stovek korun,“ uvedl Pekárek. Podle jeho dřívějších informací bychom za amalgámovou plombu mohli zaplatit zhruba od 350 do 500 korun.

Za plomby by zřejmě ale platily i děti do 18 let. „Tak, jak je příloha zákona napsaná, tak z ní vyplývá, že ošetření prvních zubů by bylo hrazeno ze zdravotního pojištění, u stálých zubů to není jasné a mohly by se výplně tedy platit. Chceme napsat ministerstvu, aby děti do 18 let měly standardní péči plně hrazenou z pojištění, a dospělí ať si plomby platí v plné výši,“ řekl Pekárek.

Cikrt: formulaci ještě upravíme

Nad navrhovanou formulací, která má upravovat plomby u zubaře, se pozastavil i mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt:

„Ještě jednou se podíváme na formulaci v návrhu zákona, zda není možné ji vykládat jinak. Pokud ano, tak ji upravíme. Chceme, aby vše zůstalo tak jako doposud, tedy aby amalgámové plomby měli lidé placeny ze zdravotního pojištění a hradili si jen bílé výplně.“

Návrh zákona je nyní v připomínkovém řízení a do vlády má jít v polovině září. Pokud ho vláda, poslanci a senátoři schválí a podepíše prezident, platit bude od ledna. Nikdo ale v tuto chvíli zřejmě nedokáže říct, jak to s plombami nakonec dopadne.

Reklama

Výběr článků

Načítám