Hlavní obsah

Lidé loni švindlovali více než dřív, pojišťovny odhalily rekordní počet podvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské pojišťovny odhalily v roce 2011 rekordní počet i objem pojistných podvodů, který byl až o několik desítek procent vyšší než předloni. Vyplývá to z ankety mezi tuzemskými pojišťovnami. Nárůst podle nich zřejmě souvisí se zhoršením finanční situace domácností i podnikatelů.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce pojistných podvodů se tradičně váže k automobilům

Článek

Česká pojišťovna zaznamenala za loňský rok v rámci odhalených pojistných podvodů dokonce absolutní rekord v celé své 185leté historii. V roce 2011 odhalili její detektivové pojistné podvody za 338 miliónů korun, což je o 22 procent více než v roce 2010 a o více než 40 procent více než v roce 2009.

"Historie ukázala, že vždy, když se zhoršuje finanční situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Co jsme ale viděli loni, předčilo naše nejhorší očekávání. I jinak bezúhonní lidé se často snížili k trestné činnosti a pokusili se nějakým způsobem podvést pojišťovnu," komentoval zjištění vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny Ludvík Bohman.

Také detektivové pojišťovny Generali odhalili v roce 2011 rekordní objem pojistných podvodů za 74 miliónů korun. O rok dříve přišli na podvody s hodnotou nižší o 24 miliónů. Před příchodem ekonomické krize v roce 2008 byl přitom objem podvodů dokonce sedmkrát nižší.

Allianz pojišťovna zjistila v loňském roce 1347 případů pojistných podvodů a uchránila tak na pojistném plnění 102 miliónů korun. V předcházejícím roce to bylo 999 případů za 85 miliónů Kč. Pracovníci forenzního auditu ČSOB Pojišťovny loni prokázali podvodné jednání v 362 případech a uchránili tak 54 miliónů korun před neoprávněným vyplacením.

Nejčastější podvody v pojištění vozidel

Asi polovinu z této částky přitom měli na svědomí podnikatelé. "Bohužel stále se setkáváme s trendem, že pod tlakem finančních potíží způsobených hospodářskou krizí řada podnikatelů přistupuje i k takovýmto způsobům řešení svých problémů", podotkl šéf vyšetřovatelů ČSOB Pojišťovny Zdeněk Horáček.

Již tradičně se nejvíce podvodů vázalo k pojištění automobilů, dále zejména staveb a domácností. Mezi nejproblematičtější území z hlediska podvodů patřila podle statistik České pojišťovny tradičně Praha a Jihočeský a Středočeský kraj. Oproti roku 2010 si více než čtyřikrát pohoršil kraj Královéhradecký. Nejmenší snaha o podvody se naopak dlouhodobě vyskytuje ve Zlínském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám