Hlavní obsah

LG koupí za 28 miliard rakouského výrobce autosvětel ZKW, který vyrábí i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská společnost LG Electronics zaplatí zhruba 1,1 miliardy eur (28 miliard korun) za převzetí rakouského dodavatele automobilových světel a elektroniky ZKW, který působí i v Česku a na Slovensku. Transakce je největší akvizicí v historii jihokorejského podniku, informovala ve čtvrtek agentura DPA.

Foto: Aziz Taher, Reuters

LG je známá hlavně výrobou mobilních telefonů, televizí a další elektroniky.

Článek

LG Electronics získá v ZKW podíl 70 procent a její mateřská společnost LG Corporation zbývajících 30 procent. LG chce díky akvizici hrát vedoucí roli v oblasti osvětlení pro samořízené automobily.

Jihokorejská firma uvedla, že rakouskému podniku ponechá autonomii a že nezmění kulturu na pracovištích. „Pro výrobu v Rakousku se minimálně pět let nic nezmění,” uvedlo LG. Společnost ZKW zaměstnává zhruba 9000 lidí a má závody v Rakousku, České republice, na Slovensku, v Číně, Indii, Mexiku a Spojených státech, uvedla DPA.

U Ostravy zaměstnává 1300 lidí

V České republice působí ZKW prostřednictvím společnosti KES - kabelové a elektrické systémy. Ta sídlí ve Vratimově u Ostravy a vyrábí kabelové svazky pro automobilový a elektrotechnický průmysl. V loňském roce firma zaměstnávala zhruba 1300 lidí.

Společnost LG Electronics rovněž oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 20 procent na 1,1 biliónu wonů (zhruba 21 miliard Kč). To představuje její nejlepší čtvrtletní výsledek od roku 2009. Firma těžila z rekordních zisků divize pro výrobu televizorů, které převážily nad ztrátami v oblasti mobilních telefonů.

LG Electronics je druhým největším výrobcem televizorů na světě. Celkové tržby podniku v prvním letošním čtvrtletí vzrostly o tři procenta na více než 15 biliónů wonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám